Met inmiddels meer dan 600 officiële ziektegevallen, 200 doden wereldwijd en het opduiken van MERS in steeds meer landen, zijn wetenschappers nog steeds naarstig op zoek naar de precieze oorsprong van het virus én hoe mensen er mee besmet raken. Tot nu toe zijn alleen bij kamelen antistoffen gevonden, hetgeen er op duidt dat kamelen drager zijn van het virus. Maar hoewel veel zieken er ook te herleiden zijn naar landen met een grote kamelendichtheid, er is toch ook een substantieel aantal gevallen waar geen kameel in het zicht is geweest.

Onderzoekers gaan binnenkort andere diersoorten testen die in nauw verband met mensen samenleven testen: geiten, schapen, honden en katten. Want om een remedie tegen MERS te vinden, is het noodzakelijk te weten bij welke diersoorten het virus voorkomt en hoe het zich naar mensen verspreidt. Dat werd gemeld tijdens het congres deze week in Parijs van de World Organisation for Animal Health (OIE), schrijft BBC News Health.

Tijdens het congres komen nog een aantal andere hete hangijzers in de diergezondheid aan de orde: 'the porcine epidemic diarrhoea (PED) in USA, Japan and Canada, the Middle East respiratory syndrome coronavirus (MERS-CoV), the bovine spongiform encephalopathy (BSE) or 'mad cow disease' in Brazil, influenza H7N9 and H5N8 in Asia, rabies in wildlife in Chinese Taipei and the African swine fever (ASF) in Eastern Europe', meldt de OIE.