Uit onderzoek bij volwassenen is bekend dat mensen die blijvend afgevallen zijn meer activiteit vertonen in een gebied in de hersenen waar de zogenaamde 'executieve functies' zetelen. Dat zijn de hersenfuncties die je helpen je gedrag onder controle te houden. Wetenschappers ontdekten dat ook tieners hun executieve functies al kunnen ontwikkelen om beter op gewicht te blijven. Dat schrijft Medical News Today.

Hersenactiviteit
In een kleinschalig onderzoek, gepubliceerd in Obesity maten wetenschappers van de Brigham Young University de hersenactiviteit van 34 tieners tijdens een MRI-scan. De tieners waren in drie groepen verdeeld. De eerste groep proefpersonen was te zwaar. De tweede groep bestond uit proefpersonen die te dik waren geweest, maar succesvol waren afgevallen en al minimaal een jaar op een normaal gewicht waren. De derde groep zat altijd al op een gezond gewicht.

Executieve functies versterkt door afvallen
Alle deelnemers kregen vier uur voor het onderzoek niets meer te eten. In de MRI kregen ze afbeeldingen te zien van calorierijk en gezond eten. De wetenschappers stelden vast dat het gebied van de executieve functies (in de prefrontale cortex) bij de voorheen dikke proefpersonen veel meer activiteit vertoonde bij afbeeldingen van dikmakend eten. De onderzoekers leiden hier dan ook uit af dat de voorheen te dikke proefpersonen tijdens hun afvaltraject hun brein getraind hebben en daardoor nu hun impulsen in goede banen kunnen leiden. De executieve functie 'helpt' mensen hun gedrag te beheersen en de juiste keus te maken bij tegenstrijdige belangen. Bij zowel de te zware als bij de niet dikke groep lag de activiteit van de executieve functies een stuk lager.
Bij de te zware groep bleek het in een ander deel van de hersenen gelegen beloningscentrum juist meer activiteit te vertonen bij het zien van calorierijk eten. Zonder training van de executieve functie zullen zij waarschijnlijk sneller toegeven aan een impuls om ongezond te eten.

Diabetes 2 tast executieve functies aan
Uit een ander recent onderzoek bleek dat diabetes 2 de executieve functies vermindert. Daardoor wordt het voor oudere diabetespatiënten moeilijker zich aan hun voedingsvoorschriften en medicijnregime te houden. Gelukkig kun je ook op latere leeftijd je executieve functies nog trainen. Op dezelfde manier als jongeren, door het doen van spelletjes, puzzelen, nieuwe dingen leren én - misschien wel vooral - door te sporten.

Fotocredits: 'MRT Scans', Gerwin Sturm