De mens moet terug naar zijn voedingspatroon uit de oertijd. Dat stelt klinisch chemicus F. Muskiet van de Rijksuniversiteit te Groningen. De mens heeft zijn eetpatroon in duizenden jaren drastisch gewijzigd, terwijl de genetische bouw van de mens niet is veranderd in die tijd Dit verkeerde moderne eetpatroon kan leiden tot chronische aandoeningen als hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes, broze botten en zelfs kanker. De moderne mens zou onder meer minder vlees, vetten, eiwitten en koolhydraten moeten eten en meer vissen en weekdieren. Volgens zijn oertheorie zijn onder meer fastfood en kant-en-klaarmaaltijden erg slecht voor het lichaam van de moderne mens.
'Deze nieuwe voedingsmiddelen worden niet herkend door de eetlustcentra in de hersenen volgens Muskiet. 'Daardoor blijf je maar dooreten, wat uiteraard leidt tot overconsumptie en dus overgewicht.' Ditzelfde geldt voor te veel inname van koolhydraten zoals die bijvoorbeeld in frisdranken zitten. Het te weinig eten van visvetten kan leiden tot een verstoorde balans die onder meer hart- en vaatziekten en psychiatrische aandoeningen kan veroorzaken.

Nieuwe vleesstructuur
Het menselijke lichaam weet ook niet goed raad met de nieuwe vleesstructuur van bijvoorbeeld koeien of varkens. 'We zijn ze granen gaan voeren, iets dat die dieren normaal nooit aten', zegt Muskiet. 'Dat heeft de structuur van de vetten en de hydraten van het vlees beïnvloed.'
Het lichaam reageerdt daarop met ziekten die in de millennia daarvoor niet eens bestonden. We mogen onszelf gelukkig prijzen dat de meeste nieuwe ziekten pas optreden na de reproductieve leeftijd. Anders was de mens al lang uitgestorven.' aldus Muskiet.

Bron: Zibb.nl