'Na openen nog zeker 7 dagen houdbaar'
Twee jaar lang duurde het, maar donderdag opende staatsecretaris Sharon Dijksma in Nijkerk de nieuwe productielijn waar melk vanaf komt die na opening van het pak nog een week goed blijft. Dat meldt Omroep Gelderland.
Houdbaarheid én smaak verbeterd door minder bacterien
Melkunie paste het productieproces zo aan dat bacteriën veel minder kans krijgen zich te ontwikkelen. Nieuwe vullijnen, aangepaste melkfilters en tanks, speciale beluchtingsapparatuur, een tandje extra erbij op hygiëne-gebied, alles draagt er toe bij om de melk langer goed te houden. Het kostte Melkunie miljoenen, aldus het AD. Maar het resultaat mag er dan ook zijn. Niet alleen de houdbaarheid, ook de smaak is er op vooruit gegaan door de bacteriën gericht aan te pakken.
'De koe is onze eigenlijke fabriek'
Eén ding blijft natuurlijk onveranderd. De melk komt nog altijd van de koe. "Die koeien zijn onze eigenlijke fabriek. Die doen iets wat niemand kan namaken. Wij kunnen alleen proberen het product zo lang mogelijk vers te houden", zegt Bas Padberg van Melkunie in het AD.
De nieuwe melk ligt over een paar dagen in de winkels. "We voeren de productie niet langzaam op, maar knallen er in een keer in", besluit Padberg. De 'extra lang vers' melk is herkenbaar aan de nieuwe verpakking met een donkerblauwe druppel met het cijfer 7.
Fotocredits: Melkunie
Waarom koop je verse melk om het een week te bewaren? En al helemaal geen Melkuniemelk dat is gehomogeniseerd en van vee komt met doorboorde oren dat nooit of nauwelijks buiten loopt en nauwelijks of nooit gras en hooi geniet maar krachtvoer. Koop dan haar gesteriliseerde neefje dat hoeft ook niet in de frigidaire.
Als je een goed en eerlijk glaasje melk wil neem dan Demeter kwaliteit. Die is vers ook een week houdbaar en bevat meer vetzuren, vitaminen en mineralen en is niet gehomogeniseerd.