Meisjes die regelmatig suikerhoudende frisdranken drinken, worden gemiddeld 2,7 maanden eerder ongesteld dan meisjes die geen fris drinken.

Dat is een niet zomaar een feitje. Kinderen in Westerse én vooral niet-Westerse landen worden steeds dikker. Frisdrank speelt daarbij een rol en ... jong menstrueren lijkt verband te houden met een groter risico op borstkanker.

Omvangrijke longitudinale studie
Onderzoekers van de Harvard Medical School volgden 5.583 9 tot 14-jarige meisjes tussen 1996 en 2001. Het waren allemaal deelnemers aan de zogeheten Growing up Today Study, die de kinderen van de deelnemers aan de Nurses' Health Study II volgt. Bij het begin van het onderzoek waren de meisjes nog nooit ongesteld geweest.

Ze kregen op verschillende momenten vragenlijsten voorgelegd over hun eetpatroon en hoe vaak ze gemiddeld frisdrank, fruitsap of ijsthee dronken. Ook vroegen de onderzoekers of ze light dranken dronken.

Frisdrankconsumptie van invloed op tijdstip eerste ongesteldheid
Uit de analyse van de resultaten bleek dat lightdranken en fruitsappen geen invloed hadden op het moment dat de meisjes voor het eerst ongesteld werden. Meisjes die gemiddeld meer dan 1,5 glas frisdrank per dag dronken, hadden hun eerste ongesteldheid gemiddeld 2,7 maanden eerder dan meisjes die twee of minder glazen fris per week dronken. Ook als andere factoren die van invloed kunnen zijn op dat memorabele moment in aanmerking werden genomen (geboortegewicht, lichamelijke activiteit, ras, lengte, hoe vaak het gezin samen aan tafel eet, gezinssamenstelling, en zelfs BMI) bleef het verschil duidelijk: de frequente frisdrinkers menstrueerden voor het eerst op de leeftijd van 12,8 jaar, de minst drinkenden waren gemiddeld 13 jaar oud.

Invloed op geslachtshormonen
Volgens de onderzoekers hebben dranken met toegevoegde suikers een hogere glycemische index. Dat leidt in het lichaam tot snelle pieken in de insulineconcentratie, hetgeen weer kan leiden tot hogere concentraties van geslachtshormonen. Grote fluctuaties in de concentraties geslachtshormonen zijn een van de mogelijke oorzaken van het steeds vroeger beginnen van de puberteit in westerse landen.

Hoofdonderzoeker Karin Michels zegt in ScienceDaily: "Ons onderzoek voegt zich bij de zich opstapelende bezorgdheid over de frisdrankconsumptie van kinderen en jongeren in de VS en elders. De belangrijkste zorg houdt verband met obesitas, maar ons onderzoek lijkt uit te wijzen dat meisjes die de meeste suikerhoudende dranken drinken op jongere leeftijd ongesteld worden, onafhankelijk van hun gewicht. Dat is belangrijk in het kader van de steeds vroeger beginnende puberteit bij meisjes, die we in ontwikkelde landen zien en waarvoor nog geen verklaring is gevonden."

Frisdrankgebruik kun je minderen
Ze besluit: "Het belang voor de volksgezondheid van [de frisdrankconsumptie] rond het begin van de menstruatie mag niet over het hoofd gezien worden, omdat in tegenstelling tot de meeste andere voorspellers van de leeftijd waarop die begint, het frisdrankgebruik aangepast kan worden." En dat vermindert op termijn het latere risico op borstkanker weer een klein beetje.

Het onderzoek is verschenen in Human Reproduction.

Fotocredits: meisje met frisdrank, James Emery