Weinig soorten en minieme hoeveelheden
Ook de zaden en pitten die op vele soorten brood prijken, dienen eigenlijk niet meer dan voor de sier: in 'meergranenbroden' zit meestal maar een beperkt aantal granen, soms zelfs maar twee. Van de - naast tarwe - gebruikte graansoorten zit er dan ook nog eens niet meer dan 1% in.
Testresultaten
De Consumentenbond onderzocht 15 soorten meergranenbrood uit de supermarkten op uiterlijk, geur, smaak en samenstelling in vezels en zout. De broden die het beste scoorden zijn het Casonette licht meergranenbrood van Ekoplaza en het Boeren meergranen maanzaadbrood van Albert Heijn. Het expert-smaakpanel vond 3 broden nog wel te pruimen: AH Boeren meergranen maanzaad, AH Liefde & Passie meergranen en AH Zaanse Snijder meergranen. Voor een 'echt' lekker meergranenbrood kun je dus maar beter naar een ambachtelijke bakker, lijk je als consument uit dit onderzoek te moeten concluderen. Jammer dus dat er geen warme bakkersbroden in de test werden meegenomen, dan hadden we meteen geweten of die wel echt lekkerder zijn.
Het verdonkeren van het slappe Nederlandse brood is al 35 jaar aan de gang en de door velen zo geprezen “warme” bakker gebruikt dezelfde kant-en-klaar mixen als AH et all. Van hetzelfde handjevol maalderijen. Ook de diepgevroren gerezen deegballen die we misleidend als “vers gebakken” krijgen overhandigd.
LET OP! De romantische copywriter van AH zegt nergens dat hun L&P brood ALLEEN maar graan water, gist en zout bevat. Alleen dat graan, water, gist en zout de BASIS van hun Liefde & Passie broden zijn. Zonder ONNODIGE toevoegingen. Inderdaad emulgatoren en mensenhaar ontbreken. Die BASIS is in hun FABRIEK wel – afhangend van de soort – alleen AANGEVULD met de overal gebruikte geroosterde moutbloem, lijnzaad, zonnebloemzaden, soja, gluten, sesamzaad, snufje nep zuurdesem, geroosterde mout en roomboterconcentraat.
Deze baksels smaken ondanks de passie volkomen liefdeloos. Op de roggebollen na dan. Die doet me ergens wel wat denken aan de Duitse tegenhanger. Met de nadruk op “ergens”. De textuur der L&P range is wel beter dan het gemiddelde te slappe Nederlandse bammetje. De hogere prijs wordt nergens door gerechtvaardigd.
TIP: AH brood WEL vrij van iedere toevoeging is nog steeds hun Allinson brood: volkoren meel, water, gist en zout. Precies zoals het hoort en een stuk voordeliger.