Een 'vette bek halen' na het stappen is bekend gedrag. Maar hoe komt het dat de trek in junkfood zo groot is na alcoholinname?

“Obesitas en alcoholisme (…) zijn mogelijk qua gedrag met elkaar verbonden omdat het schrokken (‘binging’) van smakelijk voedsel, zoals eten met veel vet, en stevig alcoholgebruik ('comazuipen') hetzelfde neurocircuit gebruiken,” ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Daarover bericht ScienceDaily.

Het onderzoek werd uitgevoerd met muizen. De uitkomsten komen overeen met eerdere studies die lieten zien dat alcohol en overeten dezelfde gebieden in de hersenen activeren.

Drie groepen muizen kregen verschillende menu’s voorgezet. Alle groepen konden 4 keer per week 4 uur lang water met alcohol drinken. Groep één kreeg onbeperkt vet eten, groep twee een normaal muizendieet en de derde groep kreeg alleen tijdens de tijdstippen dat er alcohol te krijgen was ook vet eten voorgezet. De hoeveelheid alcohol werd na een paar weken opgevoerd.

De laatste groep dronk het gretigst alcohol. Dat leidde de onderzoekers tot de hypothese dat het beperkt geven van voedsel met veel vet aanzet tot bingen. En als er dan maar beperkt vet eten is, drinken de muizen meer alcohol. Of mensen dat ook doen, is waarschijnlijk, volgens de onderzoekers, die hun resultaten deze week presenteren op een congres van de American Physiological Society.
Bron: ScienceDaily - New study explains why drinking alcohol causes the munchies: Mouse study finds consuming alcohol and high-fat diet uses same brain circuitry