Tussen 2006 en 2009 is het aantal E.coli en campylobacter infecties in Europa gestegen, meldt het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) in een rapport. Salmonella-besmettingen lieten juist een dalende trend zien.

Campylobacterbesmettingen namen met 13% toe, in 2009 werden er ruim 200.000 gevallen gemeld. Dat staat voor 47 besmettingen per 100.000 inwoners. Tussen de Europese landen treden opvallende verschillen op, zo stak Duitsland met 32% van de gemelde campylobacterinfecties met kop en schouder boven de andere Europese landen uit.

E.coli besmettingen (EHEC en VTEC) namen met 9% toe over de meetperiode. In 2009 waren dat 3.700 meldingen. Viervijfde van deze besmettingen was van 'domestic origin'.

Salmonellabesmettingen daalden tussen 2006 en 2009 met 33%. In 2009 werden er nog 110.000 gevallen gemeld. Er deden zich minder uitbraken voor die terug te voeren waren op 'eieren en eierproducten, gebak, bewerkt voedsel en verschillende vleessoorten', schrijft FoodQuality.