Martijn Katan laat van zich horen en slaat de spijker op zijn kop. Maar wat doet de voedingsindustrie met dit soort aantijgingen?

Bij gezondheidsclaims zetten de brutaalsten de toon. Verder laat de voedingsmiddelenindustrie innovaties te veel liggen. Dat zegt hoogleraar Voedingsleer Martijn Katan aan de VU in het Financieele Dagblad. 'Hoewel er op gezondheidsgebied zeker enige progressie is geboekt, is de industrie nog altijd geen wonder van innovatie', vindt hij. Verschil met farmacie
'Iets nieuws maken is onzeker en duur, omdat er geen bescherming is van intellectueel eigendom van gezond voedsel. Alleen bacteriën in bijvoorbeeld een yoghurtdrankje kun je laten patenteren. Daarom laat de industrie het liggen.' Dat is in zijn ogen een enorm verschil met de farmaceutische industrie. Volgens Katan helpt de overheid in dit opzicht niet mee omdat ze strenge regels hebben opgesteld over wat een producent wel en niet op de verpakking van voedingsmiddelen mag zetten.

Absurd
'Volkomen absurd', noemt hij deze wetgeving. 'Je mag niet zeggen: Vitamine C voorkomt scheurbuik. Maar het is wel zo! En je mag wel allerlei halve waarheden suggereren. Zo jaagt men elkaar op met slecht bewezen gezondheidsclaims. De brutaalsten zetten de toon, zonder dat de claims gebaseerd zijn op grondige research.'


bron: EVMI