Melkcocolade meest populair
De meest populaire smaak blijft melkchocolade: 58% van de Europese consumenten zegt melkchocolade te eten, op de voet wordt gevolgd door pure chocolade (43%) en chocolade met noten, rozijnen of nougat (41%). Frankrijk springt uit het Europese klassement: pure chocolade is er met 57% de meeste populaire smaak. Hoewel in Duitsland traditioneel vooral melkchocolade geconsumeerd wordt, is er toch reeds 37% dat zegt pure chocolade te eten.
Terwijl de 'gewone' chocolade erg populair blijft (88,8% gemiddeld), valt de groei op van origine chocolade (10,8%) en fairtrade chocolade (8,2%). Het Verenigd Koninkrijk heeft hierin een voortrekkersrol: 22% consumeert origine chocolade, 14% fairtrade chocolade.
Functionele chocolade
Hoewel functionele voeding (voedsel met een bewezen positieve invloed heeft op bepaalde lichaamsfuncties of -systemen ) wereldwijd aan populariteit wint, is er amper functionele chocolade beschikbaar op de markt. Daardoor is de consumptie van functionele chocolade met amper 1,6% nog erg klein.
Europeanen geloven dat chocolade een positieve invloed heeft op het psychische en fysieke welzijn: goed voor de moraal (53%), geeft energie (48%), goed voor het geheugen (15%), goed voor hart en bloedvaten (13%) Vooral Franse en Zwitserse consumenten zijn overtuigd van de gezondheidsvoordelen van chocolade. Britse consumenten zijn het meest sceptisch in Europa.
bron: Callebaut
Nee ik niet. Die 40% waarschijnlijk ook niet. Die willen fatfree, ligth, no-sugar snoep. Die kunnen beter een komkommer raspen met wat zuuuuuuure azijn erover.