De Monitor Duurzaam Voedsel 2011 geeft een overzicht van de consumentenbestedingen aan duurzaam voedsel in Nederland over het jaar 2011. De cijfers hebben betrekking op de in Nederland verkrijgbare producten in de belangrijkste afzetkanalen en zijn gebaseerd op de omzet van producten voorzien van een keurmerk met onafhankelijke controle.
Op basis van de cijfers over 2011 kan geconstateerd worden dat duurzaam voedsel een van de belangrijkste groeimarkten is in retail en foodservice en dat de groei bovendien stabiel is. De omzet aan duurzaam voedsel steeg in 2011 met 30,5 procent. Deze is zelfs nog een fractie hoger dan in 2010, toen de groei 29,4 procent bedroeg. Afgezet tegen de groei van de totale bestedingen aan voedsel, die in 2011 3,1 procent bedroeg, is 30,5 omzetstijging een goede prestatie. Het marktaandeel van duurzaam voedsel steeg hiermee van 3,5 naar 4,5 procent.
De categorie duurzaam voedsel biedt een duidelijke stimulans aan de economie. De effecten op de ecologie vermeldt de monitor niet.
De Monitor is hier te downloaden.
Een uitgebreider persbericht is te vinden op verduurzamingvoedsel.nl
Duurzaam hormoon in duurzaam eten. Dat was het onderwerp deze week met beleidsmedewerkers tweede kamer. (Z)LTO , NVWA de oude AID dus , Productschapen , Dienst Nationale Recherche, en EPA spreken het tot nu toe ook niet tegen. Sterker nog men bevestigd het. Alleen jammer dat er rechtstreekse gevolgen zijn voor volksgezondheid. o.a. misvormingen bij kinderen en kankersoorten , met name borstkanker. Natuurlijk heb je na het eten van een lapje vlees niet de volgende week borstkanker. Dat duurt iets langer. Het Productschap haalt aan om geen openheid te geven en transparant te worden inzake gebruik hormoon en voedselveiligheid, dat de economische of financiele belangen van de STAAT belangrijker zijn. Mijn reactie tot nu is, het zullen je borsten of kinderen met geboorteafwijkinen maar zijn. Om te staven heb ik inzage gegeven in mijn dossier. Verdachte monsters, monsterbegeleidingsapieren , verdachte karkassen, uitslagen, worden vernietigd binnen wettelijke bewaartermijn.
De vraag , bij wie nu eigenlijk de verantwoording ligt voor correcte controle en handhavig staat nog open. Die hebben we nog niet kunnen invullen , want dan kun je die direct benaderen. Ieder verschuild zich achter een ander en niemand is verantwoordelijk voor deze praktijken. De ,,oude,, AID is niet voor niets omgevormd naar NVWA. Voorgelegd is inmiddels deze vraag aan Europese Commissie , Directoraat-Generaal Gezondheid en Consumentenbescherming.
Uiteraard, foodlog kan ook niet zorgen voor beantwoording, maar duurzaam eten lijkt mij toch ook hormoonvrij ( en antibioticavrij waar we deze week veel over gesproken hebben )