Een portie kibbeling met saus. Zo oud als de wereld, lijkt wel.
Waar dat van gemaakt wordt? 'Pangafilet toch? Zou het niet weten eigenlijk.' De meeste klanten halen hun schouders op. Coby achter de viskraam hoort het aan en geeft resoluut antwoord. 'Pollak.' Sorry? Dan letter voor letter: 'P,o, dubbel ll, a, k. Pollak.' Nooit van gehoord. 'Komt uit Alaska. Soort kabeljauw.' Wacht eens, kabeljauw... Maakten ze daar niet ooit... 'Vroeger werd kibbeling van kabeljauw gemaakt. Maar ja, dan betaal je nu het dubbele.' Een klant die net een dampend portie kibbeling beet pakt, weet het nog wel. 'De goeie ouwe tijd.' Want die kibbeling vond hij zonder twijfel veel lekkerder.
'Op Urk maken ze het nog van kabeljauw', weet Coby. 'Die ligt voor achtenhalve euro per pond in de kraam.' Bij Coby heb je voor drie euro een volle bak.Zelf maken doen de viskramen het niet meer, de stukjes kibbeling komen zo binnen. Nu we het er toch over hebben, heeft de kibbeling ook het MSC-keurmerk? Coby kijkt me vragend aan. 'Geen idee.'

Wekelijks stelt Sanny Visser een marktkoopman of -vrouw een vraag. Weet die wat er in zijn kraam te pas komt?