Staat die bij jou al in de bloei??? Het heeft een vaste stek in mijn tuin. Ik gebruik de bladeren in mijn zomersoepjes. Bijv. in combinatie met Oost-Indische kers.
Staat die bij jou al in de bloei??? Het heeft een vaste stek in mijn tuin. Ik gebruik de bladeren in mijn zomersoepjes. Bijv. in combinatie met Oost-Indische kers.
Probeer de cressen ervan eens te krijgen, dat is echt komkommeriger dan komkommer, en het doet het leuk als garnering met de bloemetjes en echte komkommer.
Het bloempje heeft felrode streepjes in het hart. Een teken van gevaar? Voor mij was het vroeger in ieder geval een waarschuwing om ze niet te eten.
Nog niemand heeft hier de smaak genoemd: komkommeriger dan komkommer.
De stengels gaan soms door de risotto, worden in Frankrijk en Italie wel gegeten.
De bloemen bevatten ook de giftige stof maar om daarmede te overdoseren lijkt me erg lastig...
Staat ook nergens in de boekjes dat je de stengels kunt eten, wel de jonge blaadjes en de bloempjes.
Borgage is ook giftig. Wanneer je maar genoeg van de stengels eet gaat je lever er aan.
Zwarte pikkie kan akelig bitter zijn. Je kunt het jonge blad ook eten in de sla en Kopperts Cressen heeft boragocress, heel smakelijk. Ook leuk: blauw bloempje in ijsblokje invriezen, staat leuk in de kan met water op tafel. Beetje flauw, maar eetbare bloemen is één van mijn topics. Je hoeft ze trouwens maar één keer te zaaien, doen ze het verder zelf als je tenminste niet alle bloemen op eet.
Potverdorie, alweer raak. Waarom moet dat zwarte pikkie eruit?
Ze zijn schitterend in je sla en groeien tegen de klippen op rond deze tijd. Zaai ze in je tuin: mooi en lekker. Ook prachtig in steden, net zoals sommige mensen stokrozen tussen de steenrand van de stoep en hun gevel zetten.
Borago of komkommerkruid, ook lekker, wel zwarte pikkie even uit het bloemetje halen.
De foto is van maart, maar gemaakt in de Languedoc.