Voedingsdeskundige Jackie Lynch onthult in DailyMail de geheimen achter het ‘magische’ low-calorie ice cream. Roomijs zonder de calorieën; het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Is het dat ook?

Bijna alle versies van calorie-arm ‘roomijs’ bevatten een vorm van vezels. Niet de vezels die van nature voorkomen in planten, maar kunstmatig geproduceerde vezels. Hun textuur geeft het ijs de vereiste romigheid, zodat er minder vet nodig is om de smaak en het mondgevoel te creëren. De vezels vervangen de room, melk, ei en slagroom die traditioneel aan echt roomijs worden toegevoegd. Twee scoops Halo Top-ijs bevatten ongeveer even veel vezels als een portie bruine rijst.

De zoete smaak komt, zoals je zult verwachten bij een low calorie ijsje, niet van suiker. Erythritol en xylitol worden vaak gebruikt om het product te zoeten. Deze zoetstoffen zijn de favoriet van fabrikanten omdat ze als ‘natuurlijk’ omschreven kunnen worden. Ze komen namelijk (in kleine hoeveelheden) ook voor in groente en fruit.

Door het lage aantal calorieën in het ijs zou je met een laag schuldgevoel een hele pot ijs kunnen wegwerken. Je energiebalans is je dan zeker dankbaar, maar je darmen kunnen het moeilijk krijgen. De vezels kunnen namelijk symptomen van het prikkelbare darmsyndroom veroorzaken (zoals opgeblazen gevoel, buikpijn en diarree). De zoetstoffen staan bekend om hun laxerende werking.
Bron: Daily Mail - Can miracle' low-calorie ice creams really be as good as real thing?