Inderdaad verschilt de samenstelling van vetzuren in koemelk met het seizoen en het voer. In een artikel over de samenstelling van moedermelk in dezelfde onderzoeksgroep van ruim 300 moeders hebben we rekening gehouden met het seizoen waarin moedermelk werd afgenomen (Rist 2007, http://orgprints.org/10645/1/1885.pdf , zie tabel 4 model A: rumenzuur was 0.062 gewichts% hoger in de groep die vooral (>90%) biologische zuivel gebruikte, ten opzichte van de conventionele groep, dit is ongeveer een kwart hoger dan het gehalte van 0.25 gewicht% in de conventionele groep, na correctie voor verschil in o.a. seizoen). Maar er is nog een belangrijk verschil: de totale inname van vet uit zuivelproducten was tweemaal zo hoog bij moeders die biologische zuivel kozen in vergelijking met moeders die conventionele zuivel gebruikten (tabel 1). Dit kan verklaard worden doordat in de conventionele groep vaker magere of halfvolle melk, en misschien ook minder melkproducten worden gebruikt en vaker dieetmargarine in plaats van boter. Ook met dit verschil is rekening gehouden (tabel 4, model C) en dan blijkt de biologische herkomst van melkproducten nog steeds verschil uit te maken.
Over (onderzoek naar) homeopathie bij dieren heb ik op de site www.kloptdatwel.nl een tweetal artikelen geschreven:
EKO-keurmerk garandeert niet beste zorg voor dieren (http://www.kloptdatwel.nl/2011/04/05/eko-keurmerk-garandeert-niet-beste-zorg-voor-dieren/)
én
RCT, homeopathie en biggetjes: ‘The Good, the Bad & the Ugly’ (http://www.kloptdatwel.nl/2011/10/12/rct-homeopathie-en-biggetjes-‘the-good-the-bad-the-ugly’/)
Om te weten dat beter gevoerde koeien, betere melk maken, heb ik niet per se een onderzoek nodig. Dat vertelt mijn (niet eens boeren)verstand me zo ook wel.
Koeien eten van nature gras, kruiden en her en der wat boomschors. Dat is heel iets anders en heel wat gevarieerder dan maïs, soja en Engels raaigras. In die producten zitten heel wat minder Omega-3-protagonisten dan in voornoemde variatie aan grassen en kruiden.
Het gaat naar mijn idee dus niet eens zozeer om het biologische of niet biologische (en al helemaal niet om of homeopathie nu wel of niet werkt), maar om het voer van de dieren -en dat daarin dus onderscheid moet worden gemaakt tussen 'gras' als in 'een monocultuur van Engels raai' en 'gras' als in 'gras, klavers en wilde kruiden'.
Soms zijn dingen helemaal niet zo moeilijk.
Nu nog het verschil tussen rauwe melk en gepasteuriseerde, gehomogeniseerde melk. Nog veel interessanter!