In de Ondertussen van vrijdag 03 juli vallen mij deze berichten op:

- de opgehokte consument verspilde minder voedsel. Dat blijkt uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit en het Voedingscentrum onder 1.500 consumenten. Een kwart zei tijdens de lockdown minder voedsel te verspillen dan voor de virusuitbraak. Dat komt volgens de onderzoekers onder meer door de – toen nog – gesloten horeca. Nederlanders deden minder vaak boodschappen, werkten meer met een boodschappenlijstje en kookten 'nauwkeuriger' door na te gaan wat ze nog in huis hadden. Ook hadden consumenten meer gelegenheid om thuis kliekjes op te eten. De NRC plaatst het nieuws in perspectief: de nog onbekende hoeveelheid voedsel die verspild is doordat het niet geoogst kon worden of niet aan de horeca verkocht kon worden, zal de bespaarde weggooikilo’s vermoedelijk overtreffen.

- bij warmer weer zetten we weer vaker ramen en deuren open. Geheid dringen dan allerlei beestjes je huis binnen. Ook tref je in de tuin meer slakken aan. Schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp geeft tips om met de ongenode gasten om te gaan (AD). Zet een schoteltje met bier in je moestuin. Slakken vinden bier heerlijk en laten daardoor je moestuin links liggen. Vliegenpoep maak je fantastisch schoon met een watje en zwarte thee. En wat doe je dan tegen die fruitvliegjes? Zet een bakje met natuurazijn en afwasmiddel naast je fruitschaal. Dat neutraliseert de fruitgeur. Je fruitschaal zal daardoor niet belaagd worden.

- Belgische melk blijkt top. Die conclusie trekt het Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC) op basis van ruim 4,3 miljoen in 2019 uitgevoerde labo-analyses (VILT). “Jarenlange intense controle op antibioticaresiduen in melk zorgt er bijvoorbeeld voor dat er vandaag nog maar in 0,02% van de melkleveringen residuen worden aangetoond”, aldus het MCC. Daarnaast daalden het gemiddelde kiemgetal, coligetal en celgetal. In 2019 telde Vlaanderen 4.107 melkveehouders, die samen 2,6% meer melk produceerden dan in 2018.

Niet alle klanten van Lidl zijn blij met het toevoegen van het groeiende aantal A-merken in het assortiment. Dat blijkt uit sceptische reacties op Facebook (Distrifood).

Dijken met natuur aan de voet waren op 1 februari 1953 - de dag van de beruchte stormvloed in Zeeland - beter bestand tegen de hoge zee dan dijken zonder die bescherming. Tot die conclusie komt waterbouwkundig ingenieur Paul Visser na tweeënhalf jaar speuren in de archieven (Trouw).

De kabeljauwvisserij in New England (VS) bevindt zich in een kritieke situatie. Daar zijn zowel wetenschappers als vissers het over eens. Maar ze steggelen over de oorzaak. En dat staat een herstelplan in de weg, om het nog maar niet te hebben over het feit dat partijen niet samenwerken (The Guardian).

De voltallige Franse regering trad vanochtend af (De Standaard). Een beetje gek, want ondanks wat verschillen in karakter, vormen de oude premier Edouard Philippe en M. le président Emmanuel Macron een goed team. Omdat echter bij de gemeenteraadsverkiezingen de partij van de president fors minder populair bleek, deed Macron wat Franse presidenten na een paar jaar vaak doen: de ploeg wisselen en zelf blijven zitten. Binnen enkele uren maakte het Elysée bekend dat Jean Castex, de burgemeester van de Zuid-Franse stad Prades de opdracht heeft aanvaard om een nieuwe regering te formeren (Les Echos). De formele wisseling van de wacht vond eind deze middag plaats en Castex heeft zijn er eerste televisie-optredens er al op zitten (Le Figaro).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!