Frank, wellicht op straffe van de gesel der Foodlogkwaliteitsbewaking: bijvoorbeeld hier: Wie Kent, of Aardbeienacademie, of Vers van de Kweker
Nederlandse aardbeientelers klagen al jaren over slechte prijzen voor hun Hollandse waar. Vorig jaar werd zelfs een nieuw Holland-merk ontwikkeld, waar u waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Tijdens de opnames voor Linda de Mols Let's talk about Sex werd duidelijk hoe je dat probleem op kunt lossen.
Frank, wellicht op straffe van de gesel der Foodlogkwaliteitsbewaking: bijvoorbeeld hier: Wie Kent, of Aardbeienacademie, of Vers van de Kweker
Je mag wel nuttige info bieden... bijv. waar ze verkrijgbaar zijn ;)
Frank, inderdaad, op jampotjes staat nooit het gebruikte ras. Vaak is het Senga Sengana uit Polen of verder weg. Nou ja, op de potjes van mij staat het gebruikte ras wel, maar ik mag geen reclame maken hier.
Bedankt voor de tip - maar de groenteboer keek me vanochtend vreemd aan toen ik erom vroeg.... Ook op jampotjes staat nooit het gebruikte ras vermeld.
Uitgebreide kritische info over de Codex is hier te vinden.
@Frank, van het aardbeienras Honeoye is bekend dat het de grootste hoeveelheid antioxidanten van alle rassen bezit. Of dat dan ook meer effect heeft op de gezondheid durf ik niet te beweren, want dan stuurt de een of andere club me vast een boete. Maar dat wist je al. Overigens, dat ras met de meeste antioxidanten heeft een wat zure smaakbeleving en is daarom niet erg populair om puur te eten. Verwerkt in jam of op een aardbeienvlaai is ie overigens uitstekend van smaak, ik durf zelfs te stellen: de beste voor deze toepassingen.
ps in de onderzoeksverslagen van de enorme gezondheidseffecten van aardbeien wordt niet gekeken naar de verschillen tussen de rassen. Terwijl die wel eens zeer significant zouden kunnen zijn...
Dat er in reclames niet naar deze spectaculaire onderzoeken verwezen mag worden betekent een ernstige belemmering van de promotie. De 'Codex Alimentarius' , die door onze overheid ondersteund wordt, werkt dit tegen.
Vorige week 2 maal Spaanse aardbeien op markten gekocht, de ene maal voor € 3,- per kilo, de andere maal 2,50. Die van 3 euro waren echt lekker, de andere heb ik in de mixer gebruikt met appels, peren, verse ananas, banaan, rode druiven, verse sinaasappelsap en bessen uit de diepvries om smoothies van te maken. Heerlijk en gezond ! Maar het is teveel een kat in de zak, die ik voor een hogere prijs niet gekocht had.
Wat Linda betreft:
Laat alle BN'ers op deze inhoudsloze manier fruit promoten en heel (jong ?) Nederland is verkocht. Ook fruitetende spelers in GTST e.d. zouden een enorme rol kunnen spelen.
Net als de prijs is ook de garantie op een goede smaak een sterk koopargument - zoals bij bijv tomaten is gebleken. Iets met 'tasty' in het merk bijv.
Nu moeten we op het uiterlijk van een aardbei afgaan, wat niet makkelijk is.
Wanneer is onze cultuur zover dat we bij de snackbar een portie gewassen kwaliteitsaardbeien bestellen met gefrituurde zalmsticks en mierikswortelkwark ? Er is nog veel 'hoogstaand' ontwikkelingswerk nodig om zover te komen. Misschien toch beginnen bij de ouders, die hun culinaire pedagogische plicht verzaken. Kan Linda de rol van de verantwoordelijke moeder spelen ?
Dick, jouw Spanse aardbeien die je in de Hérault koopt, worden verhandeld via de groothandelsmarkt in Perpignan. Die "spanjolen" hoeven dus niet zover te reizen als het product dat hier wordt aangeboden, dus geen 10 daagse houdbaarheidscyclus. Andere rassen welke bestaande rassen in Frankrijk "vervangen" en niet te versmaden zijn: Charlotte (vanuit Mara des Bois), Cireine (als vervanger van Elsanta) en Ciflorette, als alternatief voor de Cariguette.
Overigens is het spotje met een totaal andere Linda als de bekende met het half lange haar wel charmant, alleen mis ik de link met de aardbeienconsumptie....
Dick, de meeste aardbeienrassen zijn goed te eten als de vruchten kans krijgen om rijp te worden. Dat staat buiten kijf. Voor de lokale markt zullen ze ook in Spanje wel rijper geoogst worden dan voor de export. Dat is hier nauwelijks anders. Ik stoor me ook aan die 10 dagen die een aardbei moet kunnen overleven van plant naar dis. Aardbeien worden daardoor vaak 2 dagen eerder geplukt dan voor een maximale smaak goed zou zijn. En een aardbei die eenmaal geplukt is kan nog wel rood worden, maar nooit meer rijp.
Extra nadeel wat onrijp geplukte Californische rassen hebben is dan nog die hardheid. Ook een volrijpe Spaanse aardbei van het Californische type blijft een harde knoepert. Het zou overigens kunnen dat ze in Spanje beperkt zachte rassen telen voor de lokale markt, maar die zijn bij mij niet bekend.
Wellicht moet ik eens met Linda op aardbeienonderzoek uit. Ik ben nu wel benieuwd aan het worden welke aardbei haar het best bevredigd.
Jan, ik bedoelde dat ik in de Hérault (34) prima Spaanse aardbeien kan kopen. De Garriguettes zijn - als ze er zijn - meestal mijn favoriet, maar dat is ook een beetje French chauvinism. Er zijn echt lekkere Spaanse te koop. Ik heb geleerd dat je een onderscheid moet maken tussen lekkere en niet lekkere Spaanse.
Reden om voor Hollands te kiezen: omdat ze lekker zijn als ze goed hebben kunnen rijpen en van om de hoek komen.
Jan Robben@
Ja Jan, ik bleef on topic met de opgewonden Linda, en bracht nog een nieuwe element in discussie.
Namelijk de gigantische promotiekosten die voor voedsel gemaakt worden.
Van chips tot aardbeien, van Mona tot toetje.
Jij stelt de vraag
"Worden die in Frankrijk wel via supermarkten verhandeld en hoe verloopt de distributie daar dan van teler tot consument?"
En ik voeg toe "hoe promoot je in Nederland die distributie van teler tot consument"
En daar is dat domme aardebeienfilmpje een van ontelbare domme voorbeelden van.
ps.
Vanmorgen drie doosjes knoeperds gekocht bij de Lidl.
Per doosje 75 cent, en helemaal niet fout. Komen van
Cuna de Platero SCA
Moguer 21800 Huelva
Sommingen (ik zal het netjes zeggen) van 'ons hier' gaan er ondanks de crisis nog steeds van uit dat we als consument vooral als kritisch aarbeioloog de winkel moeten binnen stappen, om een juiste keus te maken.
Forget it.
75 cent voor een doosje lekkere aardbeien. Kassa.
#15: Jack, was ik ook maar zo wijs geweest.
Hè bah Hans, waarom bederf je de sfeer nou weer.....?
De Nederlandse reclamewereld is volledig doorgeslagen. Op RTL is het heel gewoon een film van 1,5 uur door middel van reclameblokken uit te bouwen naar 2,5 uur. Bijna 1 op 1. Maar ook op Ned 1, 2 en 3 staan kwaliteit en kwantiteit van de reclame filmpjes niet in verhouding met de soberheid op BBC, VRT en Franse en zelfs Duitse zenders.
De effectiviteit van reclamefilmpjes moet in Nederland moet daarom dus heel hoog, zijn, want anders gooit men zeker miljarden in het water.
(Wat zou prijstechnisch het impact zijn op de kostprijs van voedsel ?)
In dat kader gezien mag je dit aardebeienreclamefilmpje imbeciel noemen.
Bedoeling is al kijkend naar geile Linda een beetje hitsig te worden op aardbeien.
Lieve Linda,
Zelfs van jou krijg ik als gediplomeerd ‘male chauvinist pig’, geen opwindende gedachten.
Je filmpje is voor mij mislukt.
Probeer eens een promotiefilmpje voor een middel tegen aambeien.
Is per slot van rekening maar een paar letters verschil.
Liesbeth, op steeds meer omverpakking staat wel een rasnaam. Ik bedoel dus die grote doos waar de kleine doosjes inzitten. En ik ben het met je eens dat het ook een gemiste kans is dat die rasnamen niet op elke consumentenverpakking staan. Evenals een houdbaarheidsdatum.
Maar ja, stel dat we dat als telers en veilingen zouden gaan doen, dan worden we weer een beetje minder uitwisselbaar. Mooi zou je denken, maar wat zou een supermarkt van minder uitwisselbaar zijn vinden?
Dick, Zuid-Frankrijk of Andalusië maakt een wereld van verschil in aardbeien. Het zit hem deels in klimaatzones waar aardbeien geteeld worden. Voor elke klimaatzone heb je andere type rassen. Simpelweg omdat die dingen niet overal naar wens groeien zoals je dat zou willen. Onze rassen hebben 's winters kou nodig om de bloemstengels eruit te laten komen en die kou krijgen ze in Spanje onvoldoende. In Andalusië worden zogenaamde Californische rassen geteeld en dat zijn die harde jongens. Overigens zit er in nieuwe rassen die in onze regionen geteeld worden ook steeds vaker Californisch bloed ingekruist. Met als gevolg meer stuiterbestendige aardbeien met slechte prak-eigenschappen.
In Frankrijk hebben ze bijvoorbeeld nog de Mara des Bois en andere typisch Franse rassen, zoals Gariguette. Dat zijn overigens zeer kwetsbare en dus slecht houdbare rassen. Worden die in Frankrijk wel via supermarkten verhandeld en hoe verloopt de distributie daar dan van teler tot consument?
Jan, kan ik op het doosje zien wat voor ras aardbei erin zit? Hier (in AT) kan dat nl niet, gemiste kans.
oohh. was zo wijs geweest om dat filmpje niet te bekijken. toch dank voor de waarschuwing.
Gadverdamme, dat filmpje natuurlijk, Jack.
Ik ben tijdens het begin van het aardbeienseizoen vaak in Zuid-Europa, net boven de Spaanse grens. Ik moet zeggen: daar komen uitstekende aardbeien vandaan. Het gaat er kennelijk maar om WELKE aardbeien inkopers kopen en niet WAARVANDAAN.
Beste Jack, I won't shoot the messenger! Ik ben het met je eens dat de marketing die kanalen ook gebruikt maar toch is het met social media vaak wel lek te prikken. Valt me van mezelf ook wel eens tegen als ik weer ergens ingetrapt ben. Maar toch denk ik dat we er hard aan moeten werken om het echte verhaal beter in beeld te krijgen. Je kan met sociale media heel goed het echte verhaal in beeld brengen als je met veel bent en elkaar een beetje helpt. Ik volg zelf(met @boerenfluitjes) 700 boeren en telers op twitter, prima massa om marketing over het eten van het NL platteland mee lek te prikken en ook de groep om het verhaal bij ons eten mee rond te bazuinen. Gewoon rechtstreeks zonder marketing sausjes. Heel divers, de ene maakt foto's en de andere schrijft leuk, een derde maakt een blog.
Okay Liesbeth, ik begrijp dat je uit mijn woordkeuze betreffende 'knollen' opmaakt dat Spaanse aardbeien inferieur zijn? Zet je tanden eens in een Lambada of zelfs in een rijpe Elsanta en doe dat nog eens in een Spaanse aardbei. Afgezien van de overige smaakeigenschappen zul je ervaren dat er nogal wat verschil in bite zit. Aangezien ze meestal ook onrijp geplukt worden vanwege de gewenste lange houdbaarheid is de smaakbeleving niet bijzonder. Wel kraak, maar geen smaak = associatie met knollen.
Het ging mij ook om eerlijke communicatie Jan. Dus mooie plaatjes en lelijk leveren is niet netjes van Lidl, maar ik haalde uit jouw bericht dat Spaanse aardbeien inferieur zouden zijn (aan NLse). Ik wilde graag weten op welke aspecten.
robin, bedoelde je de aardbeien, het kattenvoer, de gemalen poppenstront of de reacties van de foodloggers ?
Gadverdamme, gadverdamme, gadverdamme.
Ester, als social media daadwerkelijk invloed gaan krijgen op ons koopgedrag, wordt diezelfde social media gebruikt door de 'grote jongens' om de grote massa gemalen poppenstront te verkopen. En nog iets, don't shoot the messenger.
Och Liesbeth, smaken verschillen en dat respecteer ik. Als jij liever Spaanse aardbeien eet, dan hou ik je niet tegen. Maar daar ging mijn punt niet over. Lidl gebruikt mooie Nederlandse aardbeien als fotomodel om lelijke soortgenoten met een witte nek bij de mensen in de maag te kunnen splitsen.
Ik moet toch even reageren op de tekst hieronder van Jack van Messel. Het is mijn inziens de hoogste tijd voor eerlijke informatie naar de consument. Social Media leent zich daar uitstekend voor en ook alles wat een marketing truc is is ook zo lekgeschoten.
Het zijn andere tijden. Tijd voor het kloppend verhaal bij ons eten. De consument van nu is er aan toe!
Jan, je schrijft 'Trouwens het is helemaal geen overbodige luxe om eerlijk met die consument gaan te communiceren'. Dat is in de ogen van veel marketeers een doodzonde. Niks zo saai als de waarheid en niets beters dan de consument zand in de ogen te strooien, want dat hebben de consumenten het liefst. Misschien dat die Hollandse Aardbeien beter verkopen als ze 'Oudhollandse Aardbeien' genoemd worden. Of dat aardbeien zodanig bewerkt worden dat ze als kattenvoer verkocht kunnen worden (consumenten betalen daar namelijk meer voor).
Jan, ook ik ben niet ongevoelig voor jouw directe communicatie maar, op dit moment, kun je dan niet beter spaanse knollen kopen? Die hebben nog een beetje zonlicht gehad toch? Hier in Oostenrijk kun je nu alleen maar spaanse aardbeien kopen, ze zijn redelijk van smaak, wat is er niet goed aan?
Maar Linda! flirten is toch leeftijdloos (aandoenlijk)
De redactie doelt waarschijnlijk op het Hollandse Aardbeien initiatief? Dat is absoluut niet bedoeld als merk, maar als een groep aardbeientelers die gezamenlijk zijn nek uitsteekt om het contact tussen producent en consument te bevorderen. Het is een initiatief dat uitstijgt boven alle met elkaar concurrerende afzetorganisaties. Sterker nog, vorige week waren we bij elkaar, inclusief vertegenwoordigers van die afzetorganisaties en hebben we gezamenlijk plannen bedacht ter promotie van de Nederlandse aardbei. Vooral ook hoe we dat op een interactieve manier met de consument kunnen gaan doen. Volgens supermarktspecialist Gerard Rutte doen we het ook allemaal verkeerd, zoals hij ons vorige week op een Rabo-symposium wilde laten denken. Ware het niet dat hij slecht geïnformeerd is en niet meer bij de tijd. De communicatie met de consument moeten wij zelf doen hield hij ons voor en dat moeten we niet aan de retailer overlaten. En daar is ons Hollandse Aardbeien initiatief dus voor bedoeld. Zie ook mijn blog (daar doe ik ook Linda nog een soort van aanzoek.....). Trouwens het is helemaal geen overbodige luxe om eerlijk met die consument gaan te communiceren. Vandaag staat er weer een advertentie voor aardbeien in de krant, van de hier vaak geprezen Lidl. Met een foto van mooie Nederlandse aardbeien worden consumenten voor de zoveelste keer misleid om Spaanse knollen te komen kopen.
Volgens mij vind Dick dit helemaal niet erg...