In de Ondertussen van woensdag 4 september vallen mij deze berichten op:

- Om de walvissen voor de Californische kust te beschermen tegen verstrikt raken in visnetten en rondzwervende touwen, is er 'lijnloos visgerei' ontwikkeld, schrijft The New Food Economy. De vissers op de beroemde Dungeness-krabben, een delicatesse, ontwikkelden samen met marien biologen en technici een nieuw type krabbenfuiken. Het touw en de boei om ze binnen te halen zitten in de fuik opgesloten tot een akoestisch signaal ze ontgrendelt. Dat moet tientallen - soms dodelijk - verwonde walvissen gaan schelen en de krabbenvisserij beter de toekomst in helpen.

- Volgens de Europese Commissie valt een harde brexit onder de definitie van een 'ramp'. De Commissie stelt een kleine €900 miljoen beschikbaar vanuit bestaande EU-noodfondsen. Het bestaande solidariteitsfonds is bedoeld voor natuurrampen en wordt uitgebreid naar de economische gevolgen van een harde brexit. Het solidariteitsfonds springt bij om de kosten van extra douaniers en controles in de meest getroffen landen (Ierland, België, Nederland, Denemarken en Duitsland) op te vangen. Ook bedrijven die hun export zien krimpen kunnen aankloppen bij het solidariteitsfonds. Het fonds kan bovendien ingezet worden voor training en omscholing van werknemers die hun baan kwijtraken door de brexit. De meest opvallende maatregel zijn het call centre en de hotline voor de 27 lidstaten en in alle Europese talen, voor 'deskundig advies en coördinatie' tussen de EU-regeringen onderling.

- In China kun je nu al betalen met je glimlach. Gezichtsherkenningstechnologie neemt er een hoge vlucht. Grote internetretailers als Alibaba, met het eigen betaalsysteem Alipay, investeren er miljarden in. Bezwaren zijn er ook. Niet tegen de privacy-problemen of het risico op misbruik. Nee, uit een enquête bleek dat 60% van de respondenten vond dat betalen met hun glimlach hen 'lelijk' maakte. Geen probleem voor Alipay. Die beloofde prompt 'mooimaakfilters' in de Alipay-camera's toe te passen.

De grootste is niet altijd ook de slimste, mooiste of snelste. Dat blijkt maar weer eens in ons eigen Utrecht. Daar werd onlangs met veel ophef de grootste fietsenstalling ter wereld geopend. Nu het studiejaar weer is begonnen, staan er ook al files in de fietsenstalling.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!