Let op, dit filmpje (het start wat traag) is geen plezier om naar te kijken. Mensen zijn blijkbaar in staat om 'vers' op steeds nieuwe manieren in te vullen.
Het gaat mij in ieder geval veel te ver.
Als je toch kijkt, graag je reactie.
Op National Geographic zijn nog meer lekkernijen te zien die spartelend in de mond van een inlander verdwijnen.
Ook veel levende inktvisjes, viel me op.
Ha Peter,
Laatst nog rauwe oesters gegeten of heb jij die ook liever met zwartebonensaus bij Nam Kee?
....Te achterlijk voor woorden....je moet wel een zieke ziel zijn om deze beesten levend te consumeren, kijk, als je nu van de honger omkomt, kan ik me er iets bij voorstellen.
Doet me tevens denken aan de talrijke koks , die er ook nog steeds genoegen aan schenken om bij kreeften levend de staarten eruit te trekken..allemaal nergens voor nodig, ik wil geen hypocriet zijn hoor, maar dit gaat mijns inzien allemaal een beetje te ver..........
Ernstig voor-Christelijk vruchtbaarheidsritueel, vooral die krakeling. Gelegenheidsbroodje symboliseert het vrouwelijk geslachtsdeel. Komt over heel Europa voor in verschillende versies.
Gedoe op een berg met vuur, ook heel Germaans of Keltisch zo je wilt. Mooi hoor, dat zoiets kan en mag blijven bestaan.
Van de website van de stad Geraardsbergen www.geraardsbergen.be
Weinig folkloristische feesten zijn zo eerbiedwaardig als de jaarlijkse Krakelingenworp en de Tonnekensbrand van Geraardsbergen. Ze wortelen in een ver mythisch verleden, hebben een religieuze zowel als wereldse dimensie en hebben alles met de overgang van de winter naar de lente te maken. Ze zijn een ritueel dat eind februari plaatsgrijpt (In principe op de laatste zondag van februari, behalve wanneer die zondag op de laatste dag van de maand valt. In dat geval heeft het feest plaats op de voorlaatste zondag van februari.)
De Krakeling is een hard, rond broodje met een diameter van 10 centimeter en een opening in het midden. De Krakelingenworp, waarbij de broodjes in het publiek worden gegooid, wordt ingeleid door een historische stoet met honderden figuranten en afgerond met de worp zelf, boven op de Oudenberg. Onder de 10.000 krakelingen die worden gegooid, bevindt zich de 'gouden krakeling', ter waarde van € 740. Die ceremonie gaat gepaard met het drinken, uit een eeuwenoude schaal, van een slok rode wijn met een levend visje erin. Dat onschuldig gebruik, dat voorbehouden is aan de pastoor-deken en het stadsbestuur, kreeg de laatste jaren herhaaldelijk tegenwind van dierenbeschermers, die de 'barbaarse visjesdrinkers' zowaar voor het gerecht sleepten. Toch lijkt het 'visjesdrinken' te zullen overleven.
Dezelfde avond, rond 20 uur, wordt op de kruin van dezelfde Oudenberg Tonnekensbrand gehouden. Na de uitvoering van volksdansen laat de schepen van feestelijkheden een met pek en stro overdekte ton in de vlammen opgaan. De vuurgloed is tot ver in de omtrek te zien en in sommige dorpen vlakbij worden eveneens vuurtjes gestookt. Het publiek op de bergtop krijgt nadien brandende fakkels toegestopt, waarna het in stoet naar de Markt afzakt, de fakkels blust en (verder) kermis viert.
Meer weet ik er ook niet van. Ik ben Brusselaar.
@ Nick. Waarom alleen de notabelen? Historie traceerbaar?
@ Nick, vertel eens iets meer over dat ritueel in
Geraardsbergen. Dat heeft natuurlijk met het nieuwe leven van de natuur te maken, maar wat is de functie van die voorntjes.
Wellicht wordt het tijd dat wij hier op foodlog aandacht schenken aan die oeroude gebruiken?
Pierre Wind heeft zich in Japan al eens een levende vis laten voorzetten om er vervolgens van te gruwen. Hij kon er geen hap van door zijn keel krijgen. Goede tvserie was dat, de eetfabriek.
Zo zie je maar hoe primitief zo'n vis is. Het lijf lijkt inderdaad doorkookt en valt in 'flakes', maar de kop heeft het nog niet door! Zover dus de theorie dat dit dier erge pijn zou lijde,. Een waarlijk gevoelig dier zou in deze toestand toch 'flauwvallen', in choc gaan of een hartsilstand krijgen. Deze vis niet.
Nu vind ik dit persoonlijk culinair niet zo aantrekkelijk. het zal weer een idee zijn uit de "Chinese geneeskunde", vermoed ik?
In Geeraardsbergen drinken de notabelen van de stad, tijdens een oeroud lenteritueel, elk jaar witte wijn met levende voorntjes erin. Altijd is er wel weer een gaia-fanaat die deze plechtigheid wil doen verbieden.
Chinees recept ooit bedacht om te laten zien hoe vers de vis was. Nu opnieuw uitgevonden als gimmick. Nergens voor nodig. Wreed, zinloos geweld tegen vissen. In mijn ogen. Kennelijk liggen die (on-)gevoeligheden ter plekke heel anders.
Walgelijk!
Horeca misset heeft het filmpje inmiddels ook geplaatstHet zou nu leuk zijn als daar een discussie uit kwam!