Beren die zich voorbereiden op hun winterslaap, bouwen gigantische vetreserves op. In een paar maanden kunnen ze hun gewicht zelfs verdubbelen. Zou een mens dat doen, dan liep hij of zij onverbiddelijk een enorm risico op diabetes type 2. Maar de beer heeft daar geen last van. Pas tijdens zijn winterslaap ontwikkelt de beer een vorm van diabetes, om daar vervolgens in het voorjaar, als hij wakker wordt, spontaan van te genezen.

PTEN
Dat ontdekten Lynne Nelson en Heiko Jansen (Washington State University). Zij onderzochten 6 grizzlyberen gedurende een jaar. De beren worden in het najaar in snel tempo obees, maar in tegenstelling tot mensen, bij wie obesitas meestal gepaard gaat met een toenemende ongevoeligheid voor insuline, worden de beren eerst juist extra insuline-gevoelig. Pas als ze daadwerkelijk in winterslaap gaan schakelen hun cellen over op een 'diabetesstand', dus ongevoeligheid voor insuline. Het eiwit PTEN zou in dat mechanisme een rol spelen, denken de onderzoekers.

Cyclus in plaats van ziekte
De twee resultaten die dit berenonderzoek zo interessant maken, zijn de ontdekking dat in de natuur obesitas en diabetes naast elkaar kunnen bestaan binnen één en hetzelfde organisme, zonder dat de ziekte diabetes het onontkoombare gevolg is van de obesitas, maar als stadia in een metabolisme-cyclus. Dat opent dan ook perspectieven op mogelijke behandelingen van diabetes type 2, schrijft Le Figaro. Met de in het kielzog van de obesitasepidemie aankomende diabetesgolf is dat bemoedigend. Maar daarvoor is - uiteraard - nader onderzoek noodzakelijk.

Het onderzoek is verschenen in Cell Metabolism.