In het videoblog gaat stadsjongen Samuel Levie op zoek naar generatiegenoten die te maken krijgen met het nieuwe GLB na 2013. Boeren en voedselproducenten. Wie zijn deze jonge mensen? Waarom willen jongeren eigenlijk nog boer worden? Voor welke problemen moet een nieuw GLB oplossingen bieden? En op welke manier hebben we dagelijks te maken met de effecten van het GLB? Via persoonlijke portretten worden de wensen, dromen en verwachtingen rond een nieuw GLB in beeld gebracht en in de laatste aflevering besproken met Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie: Henk Bleker.
Het is een bijzondere samenwerking tussen de YFM en de NAJK. Op een aantal punten verschillende standpunten van de beide organisaties fundamenteel. Deze verschillen zullen voornamelijk worden besproken in de aflevering over voedselzekerheid. 'Het is bijzonder te kunnen samenwerken met de NAJK. Wij leren er veel van en zijn misschien anders tegen de landbouw aan gaan kijken', zeggen Samuel Levie en Joris Lohman van de YFM. 'Maar zij zullen ook anders over bepaalde dingen gaan nadenken, juist door de vragen die wij stellen. Het is belangrijk dat jonge mensen de handen ineen slaan, en het debat over de toekomst van het voedsel samen voeren, boer en consument.'
De trailer voor de serie:
GLB - de Toekomst van ons Voedsel from ToekomstGLB on Vimeo.
@Piet. Interessante invalshoek. Als je veel toeristen "importeert" en die voedt, dan komt dat eigenlijk op hetzelfde neer als exporteren. In die zin is het streven van Oostenrijk naar zelfvoorziening wat misleidend.
Maar goed. De zelfvoorzieningsgraden voor Oosternijk zijn relatief laag, in de plantaardige sectoren halen ze gemiddeld 57%; voor tomaten is die bv minder dan 20%. Nu heeft Oostenrijk een soort "handelspact" met Italie: ze importeren dus veel groente/fruit en exporteren dierlijke producten, met name rundvlees en melk. De rundveesector is nl de enige sector in Oostenrijk met productie-overschot. Varkensvlees zit nog op de 100% maar zal naar verwachting dalen. Dus, antwoord op je vraag: Oosternijk kan niet alle toeristen voeden, zeker niet die in de winter. In de zomer wordt er op de "Bauernhof" natuurlijk wel van eigen land of buren gegeten. En in de winter krijg je vooral veel vlees en kartoffelsalat.
Het GLB is uiterst belangrijk voor Oosternijk omdat ongeveer 70% "benadeeld" gebied is en dus extra premies onvangt voor mn bergboeren, maar ook achterstandsgebieden in het Oosten.
Voor de overheid is landbouw erg belangrijk omdat - zoals je terecht opmerkt - het land veel geld (veel meer dan aan landbouw) verdient aan toerisme. Als het platteland niet meer toegankelijk is zal het toerisme teruglopen. De landbouw is daarom een gevoelig politiek thema in Oostenrijk.