Ik prefereer een heldere proeverij van lamsvlees, en desnoods nog wat anders. Niet een culinair circus met van alles te proeven, dan ga ik wel naar een slowfoodmarkt ofzo.
Ik prefereer een heldere proeverij van lamsvlees, en desnoods nog wat anders. Niet een culinair circus met van alles te proeven, dan ga ik wel naar een slowfoodmarkt ofzo.
Jan, dat klopt en dat doen we. Komende week.
@Dick, zeer binnenkort dan eens over hebben over die proeverij. Hoe, wat, waar, wie,wanneer, enz. Er komt steeds meer te proeven bij. Heb laatst een conceptidee naar je gestuurd, daar zouden we het nog over hebben.
Ga ik doen.
Meer deelnemers kunnen zich melden via dit medium of via hvandiest@hotmail.com, mocht dat niet al ergens staan. Bij mij staat dus de vakantieboerderij met keuken ter beschikking, tot zo'n 25 mensen is er ruimte genoeg. En dan een avond kwaliteit en/of nieuwe dingen proeven. Ik ga ermee aan de gang.
Zoek contact met Jan Robben. Hij wil een proeverij organiseren (ook tilapia uit de kas) en heeft dat op zich genomen. Er moet een aantal dingen bij elkaar komen. Ik denk er ook even verder over na en laat het weten.
Ok, dat regel ik graag.
Hoe kunnen we dit het beste aanpakken zodat ik een aantal foodloggers/ journalisten / geïnteresseerden echt wat van lamsvlees kan laten proeven en vertellen?
Aangezien mijn groepsverblijf elke weekeinde geboekt is komt een doordeweekse dag of avond het beste uit. Dan heb ik ruimte genoeg en een fornuis, genoeg pannen, ovens, koeling, servies enz. Over een week of 4 zijn de zuiglammeren bij mij op zijn best, hoewel ik zelf de smaak van iets ouder nog mooier vind.
Ik ben niet geheel toevallig een nieuw verblijf met professionele keuken aan het ontwerpen, maar die kan ik op zijn vroegst volgend jaar in gebruik nemen.
Bosfazanten uit eigen achtertuin staan gepland voor volgend jaar, of wellicht al deze herfst.
Daarnaast af en toe bezig met insecten: mijn buurman is de grootste krekel-, sprinkhaan- en wormenkweker in Nederland. Ik heb daar ook een aantal jaren gewerkt en vind het een leuk product. Ik verwacht dat Nederland ondertussen wel klaar is voor een goede product confrontatie met deze verantwoorde dieren. Heb nog geen uitgewerkt plan, maar ben tot nu toe wel en van de weinige die ze voor vrienden durft te serveren.
Concretere informatie volgt.
Hartger, veel meer dan tien mensen zou je misschien niet moeten willen, al die culi's barsten van de vragen, kosten dus tijd.
Fazanteneitjes zijn heel smakelijk, zeker zo in het aspergeseizoen een delicatesse. Ik houd me aanbevolen. Goede fazanten voor de slacht, net als de kipjes, ook een leuk idee? Goede kip ook nooit weg trouwens.
Lizet,
ga graag even plannen. Ligt ook even aan het aantal mensen dat ik verwacht.
De zogenaamd minder courante delen zijn, mits goed geslacht, makkelijk te gebruik en heerlijk om een voorraad stoofvlees te maken.
Hoewel wat off-topic: de fazanterie was een hobby van mijn overleden vader. Hij had meer soorten fazanten dan dat er in de boekjes staan. Heb ik helaas wat moeten minderen. Heb nog wel wat.
Ben nu zelf bezig met traaggroeiende vleeskippen zoals "noordhollandse blauwe", en semi-wilde bosfazanten. En binnenkort ook eieren verwacht ik. Dit seizoen experimenteer ik vooral met mais, graan en groenafval uit de buurt als verantwoord voer. Proefkipjes deel ik uit en eet ik zelf op. Volgend jaar hoop ik op kleine schaal ongelooflijk lekkere en gezonde en "kippige" kip te kunnen gaan verkopen. Zo'n kip is gewoon een feestje in je oven!
Groet, Hartger
Nog een vraagje, zag Fazanterie, verkoopt u ook fazanteneieren?
Meneer Van Diest, wanneer zijn we welkom? Zaterdagen zijn meestal goede proefdagen voor Foodloggers, blijkens de opkomst bij de proeverijen op Kasteel Groeneveld. Buiten foodlog om ken ik nog een aantal liefhebbers uit het culivak die er vast graag bij willen zijn. Vorig jaar bijvoorbeeld was een clubje culi's bij een slager om te zien hoe je een lam uitbeent en in delen opsplitst. Ik heb heerlijk gekookt met de nek en de voorpoten, voor mij minder courante delen.
Nog een stap terug, naar de bron, dat is helemaal prachtig.
(niet teveel off-topic?)
Een week geleden was ik weer in Zeeland, daar bezocht ik bij Renesse een prille kudde kameroenschapen (35 koppen, op duingrond). Een man van Bennekomvlees BV was bijzonder enthousiast over de vleeskwaliteit. Ik proefde een ietseipietsie in een plaatselijk campingrestaurant. Mooie bleke kleur, eerlijke smaak.
Lamsvlees; mijn favoriet :)
Zowel vanwege welzijn als milieubelasting ook een erg aantrekkelijk beestje... Over de smaak dan nog niet eens gesproken.
Erg interessant van Diest!
Dat zijn goede reacties!.
Als er nu nog wat meer interesse is wil ik binnenkort wel een proeverij opzetten met zuiglam, gerijpt lam, 11 maanden ooi en bijv. nieuw zeelands vlees van de groothandel. Of andere varianten. Proeflokaal aanwezig.
Coördinaten zijn te vinden op www.kindergoed-ermelo.nl
De site zelf is nog niet lam-proef proof.
Ik sluit mij aan. Kan het zelfs komen halen bij een volgend bezoek aan mijn familie in Harderwijk.
Van de week hier op Kreta nog gekookt lam gegeten, en een lam geslacht zien worden op de typische plattelandwijze zonder slachthuis. Het karkas werd aan een olijfboom gehangen om uit te dampen met het colefat op zijn rug geplakt. Ik kan der alleen maar honger van krijgen.
@lizet: In maastricht zit een slager op de markt die zijn lamsbout verkoopt voor 22 euro de kilo, toen ik hem vertelde dat ik in den haag bij de islamitische slager Nederlandse lamsbout kan kopen voor 12 euro de kilo, vertelde hij mij dat dat nog lager was dan zijn inkoopprijs. Ik heb hem nog net niet recht in zijn gezicht uitgelachen, tegenwoordig weten zelfs de belegsnijders van toeten noch blazen. Het is werkelijk waar in en in triest.
Koelverzending werkt perfect! Regelmatig superieur Texels lam besteld bij Slagerij Goënga in Den Hoorn. Zit gek genoeg inpandig bij een Super, maar dat doet niets onder aan de kwaliteit van het vlees en de service. Ook de lamskroketten zijn zeer de moeite waard.
Ga graag de vergelijking aan met een koelverzonden lammetje van Van Diest!
Meneer Van Diest, rondleiding met mogelijkheid tot ruiken/proeven, ik kom er graag voor naar Ermelo. Çoördinaten graag, of linkje!
Meneer Klootwijk, fijn om te lezen dat u toekomst ziet in koelverzending van lekkere en verse producten. Ik hoop dat meer lezers hier hun mening over willen geven!?
Ik ben jurist van bouwjaar 81 die al jaren op zoek was naar "puur & lekker" en die nu een boerderij heeft geërfd met een paar voordelen: Geweldige ligging, veel ruimte en prachtige schapen. Ik begeleid dieren in hun korte leven en probeer ze een leven te laten leiden wat ik kan vertellen aan de consument. Dus veel ruimte, weinig medicijnen, overzicht en transparante cyclus.
Proeft eens een gezond lam of nog beter een ooilam (meisjes hebben nu eenmaal zachtere billen) van 12 maanden uit Ermelo en u heeft weer een reden minder om de AH te bezoeken.
Ik laat bij verschillende slagerijen slachten om kwaliteit en prijs te vergelijken. Ben nu bezig om door langer afhangen=rijpen de smaak te verdiepen. Vers verzenden is mogelijk maar diepgevroren is handiger, voordeliger en naar mijn mening zeker niet nadelig voor de smaak.
Met een prachtige boerderij met consumentencontrole dmv bezoekdagen + rondleiding, mooie webshop en duidelijk verhaal heeft deze herder vooral meer volgelingen nodig.
Mijnheer of mevrouw Van Diest, u vraagt: 'Zou webwinkel met koel-verzending werken?' Nou en of. Ik denk dat zulke webwinkels een goede toekomst hebben. Ook omdat ze de vermaledijde tussenhandel kunnen uitschakelen. Verzendkosten zijn niet half zo bezwaarlijk als marge op marge op marge.
Het moet goed, overzichtelijk en waterdicht worden georganiseerd, dan werkt het fantastisch.
Utopie?
Welnee, ik liet vorige week via zo'n verzendhuis 8 verschillende soorten levende (!) schelpdieren bezorgen. Ze waren zo uit Oosterscheldewater geschept binnen 24 uur bezorgd (TNT). Geweldige kwaliteit en niet duur. En volkomen transparant, ik weet de leverancier, weet wat ie er mee deed, mag alles weten.
U hebt lammeren, ik denk dat u vooral van uw rammetjes af moet, maar u slacht ze niet zelf. Hoe werkt dat dan?
"voor echt pril lamsvlees ga je kennelijk nog naar de slager.."
Wat vinden de foodlog-bezoekers daar nu van?
Had net Dick een mailtje gestuurd over het feit dat ik een schuur vol onbespoten lammetjes heb die naar "de handel" verdwijnen terwijl ik het idee heb dat de kwaliteit vlees die ik heb nauwelijks te vinden is voor de gewone, goedwillende en kieskeurige consument.
Een aanvulling op bovenstaande prijzen:
een volledig zuiglam van 25 kilo kost geslacht zo'n 120 euro, dus 10,- per kilo (want 50% afval).
Iemand nog, al dan niet on-topic, ideeën over hoe ik dit heerlijke spul beter bij de mensen kan krijgen die het echt waarderen, maar nauwelijks kunnen krijgen? Zou webwinkel met koel-verzending werken? Of moet er toch een vriezertje in de gang komen te staan? Hoewel weinig dingen zich zo slecht laten presenteren als geportioneerd ingevroren vlees.
Klootwijk, wat denk jij ervan?
Opgevallen hoe weinig lam er in de superfolders in de aanbieding is? Aldi, lamsrack provencaals gemarineerd, kiloprijs 17.48; hoogvliet lamsrack eveneens provencaals kiloprijs 24, 98; AH Excellent lamslende onduidelijk voorbereid, kiloprijs 15.98, en lamsrollade voor op de boterhamkiloprijs 22,90.
That's all. Voor echt pril lamsvlees ga je kennelijk nog steeds naar de slager (of de boer).
Heb toch gereageerd, Guillaume, in dezelfde draad, off topic weliswaar, of is dat niet doorgekomen? Het staat genoteerd, de opening ga ik morgen niet halen, maar ik ga er zeker heen! Nogmaals dank!
Lizet, normaal reageer je op dit soort tips, mogelijk aan je aandacht ontgaan, dus nog maar eens..
Overigens is dit de tijd dat ik in mijn schapenwei weer de wilde zuring en de distel de kop op zie steken, dus dat wordt weer spuiten en verweiden..
de tip, die mogelijk je interesseveld betreft:
Van 5 april tot 4 juli de Tentoonstelling ‘Heilige Boontjes’
De officiële opening vindt plaats op 31 maart 2010
Vergeten groenten, fruit en kruiden uit de Abdijtuinen (!)
In samenwerking met Abdijmuseum Ten Duinen te Koksijde
adres: Steenstraat 28, Hulst
tel : 0114-320692
email: museum@devierambachten.nl
Na een nachtje slapen heb ik bedacht dat de eerste proeverij alleen met lamsvlees gaat. Ik verwacht met een week of 4. Bij interesse of vragen gewoon even mailen, dan ga ik er mee verder.
Hartger