Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) daalt het graanareaal in ons land. Dit jaar bestaat het uit 32% van alle akkerbouwgewassen. Vijf jaar geleden bestond nog 40% van het areaal uit graangewassen. Dat is het kleinste areaal sinds de metingen in 1901 begonnen.
Hoe komt dat? De graanprijzen zijn laag terwijl aardappelen (door grote vraag vanuit verwerkende industrie) en bieten (omdat de suikerquotering vervalt, zodat suikercoöperatie Cosun graag een flinke productie wil) in trek zijn. Ook de uien leken even op goede prijs af te stevenen, zodat boeren er flink wat van hebben geplant. Is de focus op zulke teelten verstandig? Nee. Op akkers moet je gewassen afwisselen om uitmergeling van de bodem te voorkomet. Goed boeren spoort niet noodzakelijk met wat op de markt economisch verstandig is. Hoe minder maaigewassen (zoals graan) in de wisselteelt, hoe sneller de bodemvruchtbaarheid achteruitgaat.
De film uit 1974 Help, de dokter verzuipt! gebaseerd op een streekroman van Toon Kortooms, zich afspelende in een katholiek Oost-Brabants Peeldorp in de jaren 20, zat vol fouten. Tijdens de film trok er een processie door de landwegen tussen de velden. De velden stonden in de film vol mais. En in de jaren 20 was er in Brabant amper mais te vinden. Rogge en andere granen waren er vooral toen te vinden.