De Consumentenbond en een drietal gezondheidsorganisaties roepen op tot onafhankelijke monitoring door het RIVM en de NVWA om vast te kunnen stellen welke voortgang de voedingsindustrie daadwerkelijk boekt sinds de invoering van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling in januari 2014.

Dinsdag boden de Federatie Nederlandse Levensmidden Industrie (FNLI) en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) een nieuwe infographic aan aan de Tweede Kamer. De infographic toont de resultaten van wat er bereikt is binnen het Akkoord Verbetering Productsamenstelling.

Het zoutgehalte in groenteconserven is sinds 2011 met 30% verminderd en in kaas met 24% ten opzichte van 2006. Het percentage vet in vleeswaren is met 9% verminderd sinds 2009. In 2016 gaat gewerkt worden aan het gezonder maken van hartige broodjes, kant-en-klaarmaaltijden, soepen, sauzen en toetjes.

Volgens de Hartstichting, Consumentenbond, Nederlandse Hypertensievereniging en Nierstichting bevat de infographic verouderde informatie die geen inzage beidt in de mate waarin bewerkte voedingsmiddelen daadwerkelijk gezonder zijn geworden. Vandaar de oproep aan het RIVM en NVWA om in 20126 een "uitgebreide monitor uit te voeren zodat inzichtelijk wordt welke stappen daadwerkelijk zijn gezet sinds januari 2014". Snelheid is geboden, omdat de meeste bewerkte voedingsmiddelen veel zout, verzadigd vet en suiker bevatten en consumenten nauwelijks keuzevrijheid hebben om tot gezondere keuzes te komen. "Wat betreft de ambities, constateert zelfs de onafhankelijke Wetenschappelijke Adviescommissie, een onderdeel van het Akkoord, dat “de reductiestappen van de gemaakte afspraken, gerelateerd aan de doelstellingen van het Akkoord, niet erg ambitieus zijn”, besluit het persbericht van de organisaties.
Bron: Out-of-Home - ?Minder zout in groente en kaas?