In de Ondertussen van 25 maart vallen mij deze berichten op:

- de Europese Commissie wil dat de grote Europese telecombedrijven data van hun gebruikers gaan aanleveren in verband met de strijd tegen het coronavirus. Dat schrijft het Financieele Dagblad. Het gaat om een maatregel die alleen in bijzondere omstandigheden toegestaan is en die volgens deskundigen flinke risico's met zich meebrengt voor de privacy. Eurocommissaris Thierry Breton wil die gegevens gebruiken om 'mobiliteitspatronen te analyseren', en dan met name de invloed van beperkingen op de mobiliteit van mensen en dus de risico's van besmetting, zo licht zijn woordvoerder toe. Massaal wandelen aan het strand kan snel opgespoord worden met deze data. De woordvoerder legt er de nadruk dat de data het niet mogelijk maken om individuele gebruikers te identificeren. Toch is het waar: Big Brother en corona hebben iets met elkaar, zelfs al wil grote broer alleen maar het goede.

- hoewel iedereen zich bezig houdt met het coronavirus, laat de World Health Organization weten dat niet griepvirussen maar tuberculose de meest dodelijke 'gewone' infectieziekte is wereldwijd. Jaarlijks sterven meer dan een miljoen mensen aan deze infectieziekte.

- loopt jouw groene stoom straks ook op bananen, yoghurt, wafels en andere etensresten? Misschien wel. Biogas de Biezen in het Belgische Arendonk bij Antwerpen krijgt van het gemeentebestuur groen licht om voedingsresten te vergisten en daarmee om te zetten in groene energie. Voor nu genoeg om circa 6.000 gezinnen van stroom te voorzien (VILT). In Nederland - waar we een circulaire landbouw willen - zouden we dit een slecht idee vinden. Etensresten moeten naar de dieren, vinden we. Zo eten de legkippen van Kipster oud brood, taart en snoep dat over de datum is. Die eieren zijn nu volop te vinden bij de Lidl.

In het Spaanse dorp Herrera del Duque heeft de burgemeester besloten dat zijn dorpelingen minstens 30 euro moeten uitgeven bij het boodschappen doen. Met deze maatregel wil de burgermeester voorkomen dat zijn dorpelingen onnodig vaak het huis uitgaan om ‘boodschappen’ te doen, zoals nu het geval (Metro). Uit Brits onderzoek komt naar voren dat drie kwart van 196 onderzochte coronapatiënten -in kritieke toestand- aan obesitas of overgewicht lijdt (Foodnavigator). We kunnen deze periode van thuis isolement aangrijpen om aan onze gezondheid te werken, zoals Huib Stam ook beschreef.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!