Onze ‘gewone’ witte vetcellen kunnen veranderen in 'goede' warmte-producerende bruine vetcellen als ze het koud hebben. Dat lijkt in ieder geval zo te zijn bij muizen, meldt Science Daily.

Gezond en ongezond vet
Bruine vetcellen verschillen in grote mate van witte vetcellen: in plaats van energie opslaan zetten ze energie juist om in warmte. Om die reden worden bruine vetcellen ‘gezond’ en witte vetcellen ‘ongezond’ genoemd. De bruine vetcellen komen vooral voor bij baby’s maar ook, beperkt, bij volwassenen. Vorige maand schreef Foodlog naar aanleiding van nieuw onderzoek over hoe je het bruine vetweefsel kan activeren en zo onze stofwisseling kunt verjongen.

Kou is de schakelaar
Onderzoekers van de Wayne State University School of Medicine in Detroit, labelden verschillende vetcellen bij muizen. Sommige vetcellen waren voorlopers van witte of bruine vetcellen, van andere cellen was het type nog onbekend: die cellen zijn ongedifferentieerd. De muizen werden blootgesteld aan lichte ‘kou-stress’ en vervolgens keken de wetenschappers hoe de cellen zich ontwikkelden.

Cellen die bestemd waren bruine vetcel te worden, werden dat ook. Opvallend was echter dat in het witte vetweefsel ook een aantal bruine vetcellen verschenen. Hoewel die cellen waren bestemd om wit te worden, bleek dat de kou ervoor had gezorgd dat ze toch bruin werden. De onderzoekers ontdekten dat 30% van de voor wit vetweefsel bestemde cellen de ‘switch’ naar bruin maakten als gevolg van kou.

De onderzoekers waarschuwen dat het nog wel te vroeg is om nu de jas aan de kant te gooien en ons warm te houden door het verbranden van extra calorieën via bruin vet. De studie is alleen nog maar op muizen gedaan. "Ons doel op lange termijn is deze cellulaire en metabole flexibiliteit te kunnen inzetten voor de behandeling van metabole afwijkingen die met disfunctioneel vet te maken hebben, zoals diabetes 2", zegt onderzoeksleider James Granneman in ScienceDaily.

Vrijwilligers die willen onderzoeken of ook zij in de kou hun calorieen verbranden in plaats van opslaan en steeds dikker worden, weten waar ze zich kunnen melden.

Het onderzoek is verschenen in FASEB.

Fotocredits: 'Tunnels, dude! Tunnels!', Tomi Tapio K