Koninklijke Horeca Nederland pleit daarom voor verlenging van het in 2014 bereikte Wok-akkoord.

In 2014 trokken de Aziatische restaurants aan de bel. Onder de aangescherpte Wet arbeid vreemdelingen kregen hun uit het buitenland ingevlogen koks niet langer een werkvergunning. Minister Asscher kwam met de sector overeen dat Aziatische restaurants gedurende 2 jaar 1.500 koks uit het buitenland mochten halen. In ruil daarvoor zouden zij Nederlandse koks inwijden in de specifieke kneepjes van het vak. Dat lukt nog in onvoldoende mate, zegt Paul Schoormans van KHN.

"Nederlandse koks zijn tot veel in staat, maar de Aziatische keuken is heel specialistisch. [..] Juist de combinatie cultuur, eetgewoontes, kruidenspecialiteiten en de samenstelling van de menu's maakt het zo bijzonder en moeilijk", aldus Schoormans. Daar komt bij dat Aziatische ondernemers een andere culturele achtergrond hebben, waardoor de samenwerking met de reguliere ROC-opleidingen en het aanbieden van leerplaatsen moeizaam verloopt. "En ze vinden het moeilijk om voldoende gekwalificeerd leermeester te zijn die voldoende Nederlands spreekt om leerlingen te begeleiden", besluit Schoormans, die denkt dat het de sector nog zeker 5 jaar gaat kosten om een 'kennisregeling voor ambachtskoks' in te stellen.