Wel zin om zelf iets lekkers te maken, maar geen zin in eerst een waslijst aan boodschappen doen of na afloop een keuken vol zooi? Kijk eerst eens wat er in huis is en wat je daar - zelf - van kunt maken. Van ontbijtpannenkoekjes tot pizzadeeg of ijs toe.

Banaan-ei pannenkoekjes
Prak een rijpe banaan en meng met 2 losgeklopte eieren. Bak er redelijk dikke 'pancakes' van in een pannenkoekenpan (een minuutje per kant). Te serveren met stukjes banaan, kaneel en stroop naar smaak (weglaten kan ook prima).

pannenkoekjes


Kokosroomijs
Klop 500 ml slagroom tot pieken. Meng er dan een blik kokosroom bij (425 gram, alleen de room, niet de melk) en doe over in een diepvriesbakje. Laat 6 uur bevriezen tot een smeuïge ijsmassa.

kokosnoot


Bladerdeegvlinders
In het Frans heten deze koekjes 'palmiers'. Alles wat je nodig hebt is een pakje bladerdeeg en kristalsuiker. Strooi een eetlepel suiker uit en leg een vel bladerdeeg op. Rol iets verder uit en strooi er nog 2 eetlepels suiker over. Rol beide zijkanten op naar het midden en snijd er plakjes van ongeveer een centimeter dik van. Leg de plakjes ruim uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Strooi er nog wat suiker over en bak ze ruim 20 minuten in een oven op 200 graden Celsius. Laat goed afkoelen, de gekarameliseerde suiker is heet!

palmiers


Kaas'chips'
Leg op een bakplaat met bakpapier of siliconenmatje ruim uit elkaar hoopjes van 1 à 2 eetlepels geraspte parmezaanse kaas. Strooi er wat kruiderij naar eigen smaak over, zoals pimenton of het Japanse furikake en bak de 'chips' 5 minuten of korter tot ze goudbruin zijn. Geen oven? Geen nood, in een koekenpan met antiaanbak kan het ook.

parmezaanse kaas


Bananenijs
Nog een optie om zelf 'room'ijs te maken is met banaan. Vries per portie 2 goed rijpe bananen in stukjes in. Stop ze daarna in de blender en draai ze tot een romig ijs. Voeg naar smaak pindakaas (of Nutella) toe en eet meteen op.

peanut banana icecream


Havermout-banaankoekjes
Heb je nog meer rijpe bananen over? Dan kun je ook koekjes maken. Prak 2 rijpe bananen en roer er 90 gram kort geblende havermout door. Maak zo'n 16 hoopjes op een bakplaat en bak 15 minuten op 175 graden Celsius. Uiteraard kun je naar eigen smaak of wat er beschikbaar is nog extra ingrediënten gebruiken zoals stukjes chocola, noten of karamel, maar nodig is het niet.

havermoutkoekjes


Supersnel en simpel pizzadeeg
Meng in een kom 130 gram zelfrijzend bakmeel met 285 gram Griekse yoghurt en maak er een bal van. Leg de bal op een met bloem bestoven werkvlak en kneed 5 tot 10 minuten. Rol het deeg uit tot een pizzabodem en beleg met alles waar je zin in hebt (of nog in huis hebt). Bak daarna de pizza in een zo heet mogelijke oven (250-275 graden Celsius). Hoe hoger, hoe beter en hoe korter de baktijd.

pizza deeg