Oorspronkelijk komt in Nederland alleen de Europese rivierkreeft voor. Deze is inmiddels vrijwel uitgestorven, als gevolg van de kreeftenpest, die met de gevlekte Amerikaanse rivierkreeft is meegekomen. Sinds de tweede helft van de vorige eeuw zijn er maar liefst 7 verschillende exoten bijgekomen, van de Turkse tot de marmerkreeft. Alle rivierkreeftjes zijn eetbaar en dat is waarschijnlijk ook hoe ze in onze wateren terecht zijn gekomen: ingevoerd om op te eten en vervolgens ontsnapt of in het wild uitgezet. En daar tieren ze dus welig.
Rivierkreeftjes eten waterplanten, en eitjes van vissen en amfibieën. Met name het verdwijnen van de waterplanten is funest voor het ecologisch evenwicht in het water. En hun graafactiviteiten blijken dus een bedreiging voor de gezondheid van de weidebewoners.
Kip mag niet meer van Wakker Dier, dan maar kreeft. Vang en eet ze!
Fotocredits: E. Dronkert
Die markt is onze visserij (www.fuiken.nl) aan het maken.
De goede periode om ze te oogsten ligt tussen oktober en half april.
In de zomermaanden is de polderbiotoop kwetsbaar en is het vanuit duurzaamheid gedachten niet handig om op de kreeften te blijven jagen. De kreeften zelf zijn ook continu aan het verpantseren in de zomer en harden zo tegen de herfst uit. Vanaf oktober beginnen de uitgeharde kreeften weer met het graven in oevers en pakt onze visserij de draad weer op.
Onze kwaliteit kreeften zijn verkrijgbaar bij handel/intermediair:
www.makro.nl
www.heerlijkevisserijen.nl
www.janvanas.nl
www.casaforesta.nl
www.hanos.nl
en ook direct via ons www.fuiken.nl
Onze kreeften worden gespeend (gespoeld zodat ze hun darmkanaal kunnen legen)
en gesorteerd op kwaliteit en grootte.