Zouden ze nog bestaan? Mensen die de restjes van de maaltijd bewaren en dat een aantal dagen op een en dan allemaal tegelijk opdissen op ‘kliekjesdag’? Bestaan er eigenlijk nog wel kliekjes? Of gaan die meteen in het vuilnisvat? En restjes? De andere helft van de krop sla? Het restje brood? Ook zo maar weggegooid? De Nederlander gooit per jaar vijftig kilo aan groente, fruit en ander voedsel weg. We zijn niet alleen, lees ik in the Times. Ook de Britten hebben er een handje van. Zij gooien ongeveer een derde van hun eten en drinken weg. Per jaar is dat ongeveer 8,3 miljoen ton. Trek je daar de karbonadebotjes, sinaasappel- en eierschilen van af, dan blijft er nog 5,3 miljoen ton nodeloos afval over. Restjes dus. Of vergeten groente en fruit en oud brood. Want volgens het artikel is de helft van al die tonnen een kwestie van over-de-datum-voedsel, onaangeraakt en ongeopend in de vuilnisbak terechtgekomen.
De schrijver berekent dat het voorkomen van dit uvd-afval ongeveer neer komt op een kwart minder auto’s op de weg, waar het klimaatbelasting betreft. Want al dat gedumpte voedsel ligt te ruften op afvalhopen en methaan te produceren.

Te goedkoop eten betekent al snel teveel kopen
Waarom koopt de mens teveel eten? Het is goedkoop, het ligt voor het grijpen en we plannen de maaltijden niet echt. In Engeland ging in de jaren vijftig van de vorige eeuw een kwart van het gezinsbudget op aan voedsel, nu is dat nog maar tien procent. Met de economische crisis gaan de prijzen van het voedsel weer omhoog, zodat er een gezonde impuls is om beter in te kopen en geen kliekjes weg te gooien en geen overbodige producten in huis te halen.
Dat is iets wat ook wij ons aan kunnen trekken. En inspiratie te putten bij de prachtige website Love Food Hate Waste. Daar krijg je tips hoe je je afvalberg kunt verminderen, bijvoorbeeld door van één ingrediënt twee maaltijden te koken, recepten voor restjes en kliekjes en informatie hoe je voedsel het beste kunt bewaren voor gebruik op langere termijn. Een goed voornemen voor 2010. www.lovefoodhatewaste.com).
Alvast een tip die ik van een oude buurvrouw uit het dorp kreeg: Koop een hele bloemkool met blad en stronk. Eet de bloemkool en maak van de stronk, het blad en de restjes een heerlijke soep. Ja, de bladeren zijn ook eetbaar en gekookt en gepureerd een uitstekende basis voor de soep.Het hele artikel in the Times vind je hier: http://www.timesonline.co.uk/tol/news/environment/article6954189.ece