De vergeleken systemen zijn: regulier, scharrel binnen, scharrel met uitloop, biologisch en de systemen waarvan het eindproduct onder een merknaam wordt verkocht (Volwaard, Puur en Eerlijk, Gildehoen). Importkip zoals de Franse Label Rouge en Belgische biologische kip zijn niet meegenomen.
In reguliere systemen worden 20 à 24 kuikens per meter in ongeveer 6 weken opgefokt tot een gewicht van 2200 g. Ze worden gehouden in strooiselstallen. Biologische kuikens groeien in ongeveer 10 weken naar een gewicht van 2600 g en doen dat met 8 à 10 kuikens per meter. Ook zij leven in strooiselstallen, met toegang tot een buitenuitloop. In de verschillende systemen worden verschillende types kuikens gebruikt (snel- of langzaam groeiende rassen).
Een paar opvallende verschillen:
- Volksgezondheid en voedselveiligheid: buitenuitloopkuikens hebben een minimaal groter risico op vogelgriep. EBSL komt even vaak voor in de reguliere als in de biologische kuikens, maar de aantallen kiemen zijn lager op biologische filets. Salmonella komt iets minder voor bij biologische kippen, maar even vaak bij regulier en scharrel binnen. Campylobacter komt juist weer meer voor bij biologisch en scharrel buiten, en het minst in reguliere kippen.
- Diergezondheid. de alternatieve systemen gebruiken minder antibiotica, de verschillen in diergezondheid zijn gering
- Dierwelzijn: de scharrel- en biologische kuikens hebben een groter loopvermogen en vooral een hogere score op ‘positieve emotionele status’
- Milieu: regulier kippenvlees kost per kilo minder energie. Alternatieve systemen gebruiken meer voer en verwarming. De 'carbon footprint' van regulier vlees is lager dan die van alternatief kippenvlees en er is minder grondoppervlak voor nodig. Regulier heeft ook minder ammoniak en geuruitstoot per kilo dan de alternatieve systemen, per dierplaats is het juist iets meer.
De onderzoekers concluderen: "Bij de nu in Nederland voorkomende productiewijzen scoort geen enkel systeem op alle aspecten tegelijkertijd 'beter' dan alle anderen. Of te wel, afhankelijk van het belang dat een consument aan (aspecten van) dierenwelzijn, milieu, voedselveiligheid, prijs, etc. toekent, kan de keus voor een productiewijze anders uitvallen. Tegelijkertijd op alle mogelijke aspecten van de productie de beste zijn, is een enorme uitdaging. Juist de verschillen tussen de huidige systemen en de discussie daarover geven aanknopingspunten hoe we kunnen leren daadwerkelijk duurzamer systemen te ontwikkelen."
'Duurzaamheid' op productniveau is een kwestie van smaak. Nadrukkelijk minder consumeren is daarentegen onbetwistbaar beter dan 'duurzamer' evenveel consumeren.
Het volledige rapport is via de site van het PPE beschikbaar.
Fotocredits: JMaz Photo
Het woord duurzaamheid heeft geen algemene betekenis, omdat iedereen er iets anders onder hangt. Diervriendelijkheid en duurzaamheid bijvoorbeeld, waren altijd 2 dingen en zouden dat weer moeten worden.
Als we de definitie hanteren dat iets duuraam is, als de productie van iets zo is, dat het een blijvende(theoritisch gezien eeuwige) manier van productie is. Dan volgt gelijk de conclusie dat 'duurzaamheid' een geheel systeem is en een boer slechts 1 schakel is, net als de consument. Het draait allemaal om circulatie.
De enige manier waarop iets duurzaam is:
De grondstoffen moeten circuleren
De energie die er ingestoken wordt mag niet eindig zijn
De manier van produceren mag geen schade aanrichten die de productie(van andere producten) in de toekomst in gevaar brengt(b.v. door overmatig gifgebruik)
Plofkip of bio?
Maakt voor zowel de grondstofcirculatie als voor de energie niet uit.
Namelijk, bio wil niet zeggen: zonne-energie
Ook een bio-kip verdwijnt in een WC die niet in een duurzaam systeem verweven zit(onze uitwerpselen gaan het land niet op)
De enige punten waar bio- en plof op verschillen zijn verschilletjes in CO2 uitstoot(dus 'slecht' of 'minder slecht'), als het gaat om wat duurzaamheid ooit was.
Sinds wanneer heeft diervriendelijkheid iets met duurzaamheid te maken? Voor de duur van een systeem maakt het geen verschil of je een kip lief behandelt of mishandelt. (Voor het aantal kilo's dat het systeem jaarlijks oplevert overigens wel...)
Diervriendelijkheid is een issue op zich, maar wordt gebruikt om duurzaam over te komen. Jammer!
Ik ben het daarmee geheel eens met de titel. Betreft duurzaamheid maakt het niet uit of je plof of bio-kip koopt. Beide zijn per definitie niet duurzaam. Het is slecht of minder slecht. De grote verschillen zitten hem in diervriendelijk en het aantal kilo's dat het systeem jaarlijks levert...