Een vacumeerapparaat gebruik je om etenswaren langer te kunnen bewaren in koel- of vrieskast, of om iets al dan niet met smaakmakers vacuum te trekken en daarna op lage temperatuur te garen (sous-vide). Robin schrijft: Ik vacumeer vlees om het daarna sous-vide te koken in mijn electrische weckketel. En dan is het dus wel leuk om vlees te marineren. Toch? Of bijvoorbeeld stukken kip in wijn voor een sous-vide variant op coq au vin. Van die dingen. Ik ben niet zo van het pure eten. Ik voeg graag smaakjes toe.
Robins enthousiasme roept vragen op bij sceptici en levert (onverwachte) praktische tips, bijvoorbeeld over hoe je marinade bij het vlees kunt houden als je de zak vacuum zuigt - voor je het weet zuig je namelijk ook de marinade er weer uit. Door het hele spul eerst te bevriezen voor je het vacumeert, los je een groot deel van het probleem al op. Of je kunt de marinade er in een dun boterhamzakje bijvoegen, dan vacumeren en het zakje kapot knijpen zodat het vocht alsnog bij het vlees komt. Zo leer je nog eens wat!
Hét argument voor de aanschaf van een vacumeerapparaat heb ik nog niet gehoord. Wat vinden de foodloglezers: is een vacumeerapparaat een stofnest of een aanwinst?
De één ziet het heel anders dan de ander. Dat maakt het spannend.
Ik heb sinds een paar maanden een semiprofesionele vacuummachine, aanschafprijs € 250.--Daarvoor had ik een simpeler apparaat gekocht bij de Kijkshop, prielerig ding wat nog dezelfde dag terug gegaan is. Vooral het met de nodige druk dicht moeten duwen van de deksel is superlastig als je ook nog met twee handen de plastic zak vast moet houden.
Veelzijdig apparaat, teveel gemaakt eten gaat gevacumeerd de vriezer in, geen vriesbrand oid. Ook blijft gevacumeerd voedsel in de koelkast drie/vier keer zolang goed. Kook regelmatig grote pan aardappelen en doe deze in porties in de vriezer/koelkast.