© Foodlog 2005 - 2024
Jols: minivis schoonmaken
Jols, dat zijn die kleine visjes die je in Zuid-Europa eet als frites. Ik ben er dol op. Als ze vers zijn ruiken ze naar komkommer. Gebakken smaken ze naar ... jols. Of misschien naar kibbeling maar dan met meer smaak. Als je goed proeft, proef je nog steeds die lichtgroene komkommersmaak door de frituur heen. Ze klein en ze knapperen. Daarom zijn ze even verslavend als chips.
Ik wilde ze afgelopen zaterdag eten in een restaurant aan de kust bij Béziers. Mijn disgenoten vroegen me hoe de visjes werden schoongemaakt. Dat worden ze niet bromde ik. Je eet ze met huid en haar. Darmpjes en al dus. Niettemin werden ze besteld door nog twee disgenoten. Mooi niet, zeiden ze over mijn gebrom.Ze hadden gelijk. Kijk maar, hieronder.
Vraag aan de kenners hier: hoe maak je minivisjes van een centimer of 5-8 schoon?
Dat gebeurt vast niet met de hand.
Deze visjes noemen we in Spanje ´Boquerones" dat zijn kleine sardientjes of ansjovies en ze worden met kop en darmen gegeten, als een warme tapa en een droge witte wijn.
Het is een tipisch Andalusiche gerecht. In deze steek wordt veel gebakke vis gegeten. Een Ander bekende gerecht is ´Chopitos a la Andaluza" of welles genoemd
"Chipirones" dat zijn mini-ink visjes, eerlijk met citroen en een glas bier op een Zomer dag
¡que aproveche!