De Franse minister Ségolène Royal becijferde dat bijen en andere bestuivers op €1,5 miljard per jaar aan de economie bijdragen. In de VS draagt de honingbij jaarlijks zelfs $15 miljard bij aan de economie. Wereldwijd kan 35% van de gewassen niet zonder bestuiving.
Dat zijn indrukwekkende, maar abstracte getallen.
Bordjes met eten
De Amerikaanse keten van luxe hotels Fairmont Hotels probeerde de wereld zonder bijen simpel te verbeelden. Gewoon, door foto's te maken van een ontbijt, warme maaltijd en toetje. Het ene uit een wereld mét en het andere uit een wereld zonder bijen.
Ontbijt met en zonder bijen
Fairmont neemt het al ruim 10 jaar op voor de bij met zijn Bee Sustainability Program. Diverse hotels hebben bijenkasten of bijenhotels staan voor honing- en wilde bijen. De 34 bijenkorven van het Fairmont Vancouver Airport-hotel huisvesten 1 miljoen bijen die jaarlijks bijna 1.100 kilo honing leveren.
Lunch en diner met en zonder bijen
Met de foto's laat Fairmont zien dat een wereld zonder bestuivers minder smakelijk, voedzaam en rijk zou zijn. In de foto's ligt de nadruk op de groenten, fruit, noten en zaden die grotendeels bij-afhankelijk zijn. Maar ook zuivel en vlees zouden schaars(er) worden - koeien eten immers gras, luzerne en klaver. Ook die gewassen hebben bestuivers nodig.
En je leest het goed, ik ging opeens over op het woord bestuivers. Er zijn heel veel meer insecten die hard werken aan ons eten. Maar dat is geen reden om er minder zuinig op te zijn.
Toetje met en zonder bijen
Wat goed dat jullie dit probleem onder de aandacht brengen. De foto's geven hopelijk voor veel mensen die er nu niet bij stilstaan goed weer wat er gebeurt als we niets doen aan de bijensterfte. Mijn schoonzus heeft op haar blog een stuk geschreven over wat initiatieven in Rotterdam om de bijen te helpen, met wat tips waarop je zelf kunt helpen, ook als je bijv. geen tuin hebt. Je kunt het hier nalezen: linkje