imageEen bekende groep restaurateurs die zich nu al weer 40 jaar onder de naam Alliance Gastronomique sterk maakt in culinair Nederland. Ze hebben de diverse stromingen allemaal overleefd en sommige stromingen eigenhandig op gang gebracht.

De Alliance Gastronomique krijgt er per 1 januari twee nieuwe leden bij. Hof van Sonoy in Blokzijl en Auguste in Maarssen, beide in het bezit van een Michelin-ster, hebben de uitnodiging aangenomen om tot dit samenwerkingsverband van topcuisiniers en -restaurateurs toe te treden. Daarmee zet de verjonging van de Alliance zich voort, die in 2007 haar 40e verjaardag viert. Met de komst van de twee nieuwe restaurants, telt de Alliance Gastronomique 36 leden, waarvan zeven in België.

Restaurateurs kunnen zichzelf niet als nieuw lid aanmelden. Zij worden gespot door de Alliance-leden zelf en moeten minimaal aan de volgende eisen voldoen: een ambachtelijke keuken waar met verse ingrediënten creatief wordt gewerkt, deskundig en hartelijk gastheerschap, in het bezit van of potentie tot een Michelin-ster en een minimaal lokale/regionale, maar liefst landelijke uitstraling.

Opvallend is een aantal activiteiten die gepland zijn voor het komende jaar. Ze laten zien hoe dynamisch deze groep voorvechters van een goede hap is. Resumerend:

Gala of the Year – 19 maart 2007
Op 19 maart, de oprichtingsmaand van de Alliance, viert de Alliance met 1.000 gasten en relaties haar 40-jarig bestaan met een groots jubileumgala in de Westergasfabriek in Amsterdam, waar – nog nooit vertoond - alle 36 leden 'on stage' voor hun gasten het diner zullen bereiden. Dit belooft een spetterende show te worden, waarbij de gast wordt meegenomen door vier decennia culinaire groei. Kaarten à € 250 zijn binnenkort verkrijgbaar bij de Alliance-restaurants. Tijdens het gala vindt de première plaats van de promotiefilm die ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan door partner Moët Hennessy Nederland wordt geproduceerd en aangeboden.
Voor de culinair geinteresseerden een mooie kans om even een kijkje te nemen in het verleden van onze Nederlandse horeca!

Alliance-jongerenweek – eind juni
Eind juni worden gedurende enkele dagen alle Alliance-restaurants opengesteld voor jongeren van 18 tot en met 23 jaar om kennis te maken met toprestaurants. Deze jonge gasten betalen € 1 per jaar dat de Alliance bestaat en betalen dus een all-in menuprijs van € 40 per persoon voor een compleet verzorgd viergangendiner, van aperitief tot en met het mokkaservies. Een kans om eens kennis te maken met onze talentvolle topkoks en hun zwarte en witte brigade waar immers ook veel jongeren werkzaam zijn!

Deze actie, in het bijzonder, heb ik dus gelijk maar even doorgemaild naar mijn leerlingen. Immers zij zijn de toekomstige horecaondernemers. Tevens vindt ik dit een perfect initiatief om juist die groep aan te spreken om ze gastvrijheid te laten ervaren op dit niveau! Hulde daarvoor!

Alliance-masterclasses - najaar
In het najaar zullen er in alle Alliance-restaurants masterclasses worden georganiseerd. Deze kookcursussen met wijnproeverij worden per restaurant verschillend ingevuld.

Wellicht voor de kokende lezers een optie?

Alliance-webshop - december
De Alliance wil een club in het leven roepen van gasten die zich graag associëren met de Alliance Gastronomique. Zij kunnen digitaal culinaire Alliance-producten bestellen en ontvangen maandelijks een digitale nieuwsbrief met bepaalde voordelen.
De club wordt eind van het jaar geïntroduceerd, mogelijk tijdens de culinaire beurs Eten & Genieten van de Telegraaf waar de Alliance ook op andere wijze acte de présence wil geven.

Ja, dat noem ik nu een gemiste kans, waarom geen blogsite waar de gasten direct kunnen communiceren met de koks of gastheren van de diverse bedrijven?

Jubileumwijnen
In samenwerking met alle maĆ®tres en sommeliers van de Alliance-restaurants worden ieder kwartaal een rode en een witte jubileumwijn geselecteerd en speciaal onder de aandacht gebracht, dit uiteraard in samenwerking met een aantal dierbare relaties/ wijnleveranciers van de Cave Coopérative, de wijninkoopcombinatie van de Alliance.
In mijn artikelen over vakmanschap heb ik al benadrukt dat wijn een nog grotere rol gaat spelen in de diverse horeca bedrijven, dus verbaasd mij dit niet. Wel zou ik het graag wat anders ingekleed willen zien. Zoals bijvoorbeeld de maandelijkse combinatie van de chef-kok en sommelier uitegelicht op de speciale website.

Wat je er ook van denkt, het is een mooie prestatie voor deze groep restaurants om zich 40 jaar te hebben onderscheiden in de markt en aansluiting te houden bij de ontwikkelingen in de uiterst wispelturige horecamarkt.

bron: Alliance gastronomique