In de na-oorlogse jaren vingen Japanse walvisvaarders in een jaar tot 24.000 walvissen. Het land at voor een groot deel van de reuzenvissen. Vlees was synoniem met walvis.

Het eten van walvis zou een Japanse traditie zijn. De BBC zocht uit waarom de prijzen van walvisvlees niet stijgen, terwijl de schaarste inmiddels groot is. Het antwoord is prozaisch: omdat Japanners vlees lekkerder vinden en dat in grote aantallen vanuit met name de VS kunnen importeren. De gemiddelde consumptie aan walvisvlees bedraagt nog slechts zo'n 30 gram per gemiddelde Japanner per jaar.

Niettemin blijft Japan walvissen vangen. Volgens de documentaire heeft dat alles te maken met de Japanse schaamtecultuur. Er bestaat een forse bureaucratie met banen, budgetten en carrières rond de walvisvangst. Het zou een schande zijn en ervaren worden als een nederlaag om die zomaar te stoppen, hoewel waarschijnlijk maar bitter weinig Japanners de smaak van walvisvlees zouden missen, suggereert de BBC.
Bron: BBC - Japan and the whale - BBC News