Ter vergelijking: oudere cijfers van het Voedingscentrum geven als gemiddelde consumptie in westerse landen drie porties groente en fruit per dag (ca. 240 gram). Volgens het rapport Ons eten gemeten (RIVM) komt de gemiddelde Nederlander uit op 222 gram: 120 gram groente per dag en 102 gram fruit per dag. De Italiaanse teelt van verse groenten en fruit beslaat –niet verbazingwekkend– circa een kwart van de totale Europese productie. Er wordt jaarlijks zo'n 30 miljoen ton groenten en fruit geteeld op in totaal 1,3 miljoen hectares, zo blijkt uit schattingen van landbouworganisatie Coldiretti. Italië is de grootste kiwi-producent ter wereld en heeft die positie ook voor tafeldruiven, peren, perziken, artisjokken en aubergines. Voor appels en citrusfruit is Italië de één na grootste wereldspeler.
De FAO is misschien ook niet betrouwbaar. Maar naar welke bron mag je op dit blog dan wel verwijzen?
Naar wie mag je verwijzen? Naar alle bronnen die op zijn minst de schijn van waarheid hebben. Bevragen komt vanzelf.
Als er iets mis is met de FAO, zou dat een nogal opmerkelijke conclusie zijn. Ben benieuwd.