In de Ondertussen van donderdag 19 september valt mij op:

- Bijenkasten zijn helemaal niet optimaal ingericht voor bijen. Dat zegt Derek Mitchell in The Independent. Het is vooral de imker die baat heeft bij de – voor hem – makkelijk toegankelijke goedkope houten dozen. De kasten verliezen te veel warmte en de luchtvochtigheid is er te laag. Dat is gunstig voor de gevreesde Varroamijt. Betere isolatie van de kasten en een kleinere ingang zijn daarom dringend gewenst om die mijt buiten de deur te houden. Zo help je bijen, zegt Mitchell.

- Burger King haalt in Groot-Brittannië de plastic speeltjes uit de kindermenu’s, aldus Sky News. Dit zou jaarlijks 320 ton aan plastic schelen, die de King vervolgens in speeltoestellen en restauranttoebehoren wil stoppen. Bij McDonald's kun je kiezen voor fruit in plaats van het speeltje. De acties van beide bedrijven zijn te danken aan de petitie van de zusjes Ella (9 jaar) en Caitlin (7 jaar) McEwan, die een half miljoen keer ondertekend is.

- Het nieuwe en innovatieve systeem voor afvalverwerking in het Zaans medisch centrum werkt niet naar behoren. Het systeem kampt met een hardnekkige bacterie volgens De Telegraaf. Het afvalsysteem zou afval, zoals verband, ontlastingspotten en etensresten, moeten vermalen, filteren en dumpen in het riool. Maar het systeem verstopt, zodat afval en vuil water niet worden afgevoerd.

Sterk bewerkt voedsel zou ons dikker maken, schreven we eerder op basis van voedingsonderzoek door Kevin Hall. De Tsimane-stam lijkt dit te bevestigen. De jager-verzamelaars gingen bewerkte oliën gebruiken; de nodige stamleden werden dikker of obees. Maar er zijn ook mensen die immuun lijken te zijn voor dikker worden. Nestlé Research denkt op moleculair niveau te hebben ontdekt hoe dat kan. Mensen met kleinere vetcellen, maar meer mitochondriën verbranden meer energie.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!