Hoewel stevia sinds eind vorig jaar als zoetstof in de EU is toegelaten, is men nog niet uit hoe de 'natuurlijke' claim het best tot uiting gebracht kan worden. Er bestaat geen stricte definitie van 'natuurlijk' in de EU regelgeving met betrekking tot additieven. Men vindt 'natuurlijkheid' meer iets voor marketieers. Verschillende lidstaten kijken hoe de EU geur- en smaakstofregelgeving natuurlijke en kunstmatige smaken definieert, om te bepalen hoe de 'natuurlijkheid' van de zoetstof omschreven zou kunnen worden.
De lobby-organisatie FoodDrinkEurope heeft als aanbeveling de tekst 'from a natural source' voorgesteld. De diverse fabrikanten lijken hier vooralsnog mee uit de voeten te kunnen. Alle mogelijke varianten worden momenteel in de verschillende landen van de EU onder de loep genomen.
De vraag is natuurlijk: wat komt er nou niet uit natuurlijke bron?
Fotocredits: alberth2
Stevia is als plant al heel lang in gebruik bij de indianen. Weliswaar zonder langdurig wetenschappelijk onderzoek. Het bevat 2 zoetstoffen: stevioside and rebaudioside:
De Japanners gebruiken stevioside al heel lang zonder problemen - als waterextract van de plant (dat dus ook rebaudioside bevat).
Recentelijk zijn de extractiemethodes voor massaproductie veranderd.
Er wordt (m)ethanol gebruikt, en er worden stoffen toegevoegd die niet op het label staan. Stoffen als maltodextrine (om de bitterheid te verminderen), zetmeel en siliciumdioxide...
Bij plantaardige extractie wordt veel vaker (m)ethanol gebruikt. In een aantal gevallen gaat de geneeskrachtige waarde hierdoor juist erop vooruit... In hoeverre je dan nog kunt spreken van 'natuurlijk' - ook in vergelijking met bijv. productie met zoutzuur of die van stereo-isomeren? Daar heb ik geen antwoord op.
Waterextract noem ik wel natuurlijk.
Rebaudioside (Reb-A) wordt op de markt gebracht als Truevia (Coca-Cola Zero) en PureVia (Pepsi). Een chemisch bewerkte zoetstof, die weinig meer met Stevia van doen heeft. Zo wordt bijv. erythritol toegevoegd om om de bitterheid te verwijderen. Reb-A alleen lijkt juist averechts te werken en mogelijk tot metabolische problemen te leiden. Reb-A kan toch echt niet 'natuurlijk' genoemd worden (net zomin als gealkaliseerde melkchocolade - 'dutch chocolate').
Waarschijnlijk dragen de bitterstoffen in stevia bij aan waargenomen positieve effecten. Het verwijderen van deze stoffen is daarom discutabel.
Feitelijk hebben stevia producenten carte blanche om te doen wat ze willen. Een kwalijke zaak.
Zie ook hier.