Een groep van 54 grote institutionele investeerders met samen meer dan $1.410 miljard in portefeuille, spoort een aantal grote Amerikaanse en Britse voedingsconcerns aan om het gebruik van antibiotica door hun vleesleveranciers uit te faseren. Onder de ontvangers van de brief zijn fastfood- en pubketens als McDonald's, Burger King, Domino's Pizza en de grootste Britse horecaketen JD Wetherspoon.

"De wereld is aan het veranderen, de regels voor het gebruik van antibiotica worden aangetrokken en de consument wil steeds minder voeding uit fabrieksboerderijen. Als stewards van deze voedingsbedrijven en verantwoordelijke investeerders willen we zowel de volksgezondheid als de waarde voor de aandeelhouders beschermen", zegt initiatiefnemer Jeremy Coller van Coller Capital. Hij vervolgt: "Als we het onverantwoorde gebruik niet aanpakken, dan komen zowel de gezondheid van de mens als de opbrengsten voor de investeerders in gevaar. Deze grote voedingsbedrijven spelen een sleutelrol in de portefeuilles van onze pensioenfondsen en spaarrekeningen. Het is dus gewoon goed risicomanagement om hen te vragen hoe ze aan deze uitdaging denken te voldoen"

Een aantal van de aangeschreven bedrijven heeft inmiddels laten weten dat reductie van het antibioticagebruik bij hun leveranciers op de agenda staat. Vorig jaar bleek dat nog maar weinig Amerikaanse fastfoodketens een antibioticabeleid had.

Coller heeft alweer een volgend onderwerp op het oog. "Zijn volgende doel is nu om het welzijn van dieren op de agenda te krijgen bij de PRI, een door de VN gesteund netwerk van fondsmanagers die bij hun investeringsstrategie duurzaamheid voorop laten staan", besluit Boerderij.
Bron: Boerderij - Investeerders eisen stop op antibiotica veeteelt