Werken aan totale product
Als eerste spreker benadrukte Ria Westendorp, van het ministerie van VWS, dat de innovatie op alle gezondheidsaspecten gericht moet zijn; naast verzadigd vet bijvoorbeeld ook op calorieën en zout. "Het totale product moet gezonder zijn. Het heeft geen zin verzadigd vet te vervangen door iets anders wat ook niet goed is."
Vet is mede bepalend voor de smaak
Verschillende sprekers uit de industrie wezen op de mogelijkheden en moeilijkheden bij het verlagen van het gehalte verzadigd vet. Vet is van wezenlijk belang voor de smaak, het mondgevoel en de houdbaarheid. Minder vet betekent zoeken naar alternatieven om dit te compenseren. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van zetmeel, vezels of pectine. Op de dag werd regelmatig een vergelijking getrokken met de zuivelsector, waar het aantal innovaties beduidend hoger ligt. De versnippering in de vleessector, lage marges, groeiende internationale concurrentie en bezuinigingen op kennistechnologie spelen hierbij een rol.
Platform
Dagvoorzitter Jaap Seidell, hoogleraar Gezondheidswetenschappen, wees erop dat er weinig prikkels zijn voor innovatie, vanuit de overheid en de afnemers zoals de retail. Het ontbreekt aan regie en samenhangend beleid. Om te komen tot een meer integrale aanpak, zou het een goede zaak zijn als de vleesindustrie zich zou verenigen in een platform, waarbij ontwikkelingen ook in Europees verband worden bekeken. Met het oog op wetgeving en schaalgrootte valt daar nog veel te winnen.
bron: Voedingscentrum
Als je het bekende rijtje landen er weer bijpakt, waar iedereen 100+ werd tot de Amerikanen er kwamen, blijkt dat zij daar niet zozeer magerder vlees aten, maar vooral minder vlees (vooral vanwege de prijs). De win-winsituatie is werken naar betere maar duurdere vleesproducten. Er moet een "Convenant Lekker" komen.
De bewering "Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed en vergroot daarmee de kans op hart- en vaatziekten. " is onwaar; de relatie dieren eten en eerder doodgaan geldt voor zover ik heb gehoord alleen bij hogere dosering. Af en toe een heel stuk vet vlees is niet erg.
En wat moeten we anders doen met de afgesneden vetrandjes? Biodiesel van maken?