ING signaleert dat veehouders de stijging van hun voerkosten - die het leeuwendeel van hun productiekosten uitmaken - niet door kunnen berekenen aan hun afnemers. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld bakkers die de stijging van hun grondstoffen wel door kunnen berekenen. Dit betekent dat producten met een hoog kostenaandeel voor grondstoffen in de eindprijs die consumenten betalen, nagenoeg alle risico voor de stijgende prijzen bij de producent neerleggen.
ING Bank voorziet een opleving van de productie als het vertrouwen van consumenten in de oude EU-landen in de economie weer terugkomt. Tegelijk noteert het doorgaande stijgingen van de export naar Azie en voormalige Oostbloklanden. Het lijkt erop dat overvloed wegebt en minder rijke gebieden onze krimp gaan consumeren zodat er handel blijft bestaan vanuit ons deel van Europa.
Wel moet bedacht worden dat bijvoorbeeld een krimpende veehouderij niet snel meer snel op te bouwen is, nadat bedrijven door te hoge voerkosten besloten hebben te stoppen. Tevens moet bedacht worden dat in Nederland door het extreem hoge aantal supermarkten in de directe woonomgeving van consumenten, de concurrentieslag om de resterende bestedingen van consumenten zal toenemen. Deze trend werd in eerdere berichten door ING voorzien en leidt tot de verwachting dat het aantal voedselverwerkende bedrijven in een verdere consolidatieslag zal afnemen. Na een opleving zullen ook die niet meer terugkeren.
Fotocredits: FutUndBeidl, gespiegeld door Foodlog
Zonder meer moet je Frank enkele sterretjes extra geven ten koste van Paul. Voorheen hadden we het binnen Foodlog.nl ook over sterrertjes in relatatie met producten . Nu dus ook over personen. Hele discussies worden er gevoerd waar niet ieder in mee kan den , ook al gaat het over jezelf. De vraag komt naturlijk wat Foodlog.nl wil bereiken met dit systeem. Ik zal de discussie volgen ook al gaat die over mezelf. Ik heb nog niet zo veel sterretjes om mee te mogen doen in discussies. Ook gaat het het over mezelf.