77 Procent van de Nederlanders vindt dat in schoolkantines alleen maar gezond eten verkocht mag worden. Bijna de helft van Nederland wil duurzamer gaan eten. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum. De helft van de Nederlanders zou gezonder willen eten dan ze nu meestal doen. Gevraagd naar de reden om dit nu niet te doen, geeft bijna een derde van hen aan te weinig zelfbeheersing te hebben. Een andere reden is dat gezond eten te duur wordt gevonden (23%).Een grote meerderheid van de ondervraagden geeft aan voorstander te zijn van maatregelen om overgewicht terug te dringen. Met name in de omgeving van kinderen kan veel worden verbeterd. Zo wil 75 procent dat kinderen op school les krijgen over gezond eten. 80 Procent ziet graag dat op kinderdagverblijven alleen gezonde voeding wordt uitgedeeld. Het Voedingscentrum vindt het positief dat een ruime meerderheid van de mensen (88%) zichzelf hoofdverantwoordelijk voelt om gezond te eten. Tegelijkertijd blijkt uit de onderzoeksresultaten dat mensen ook geholpen willen worden in het maken van een gezonde keuze, aldus het Voedingscentrum.
Duurzaam
17 Procent van de ondervraagden geeft aan duurzaam te eten en te letten op aspecten als dierenwelzijn, milieu of eerlijke handel. Bijna de helft van alle ondervraagden (48%) zou duurzamer willen gaan eten dan ze nu doen. Van de mensen die duurzamer willen gaan eten, geeft 64% aan dat de prijs hierbij een knelpunt is. De resultaten van het onderzoek zijn dinsdag gepresenteerd tijdens het jubileumcongres ter ere van het 10-jarig bestaan van het Voedingscentrum. Het onderzoek 'Voeding in 2020, gezond en duurzaam eten' werd in oktober 2010 online uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. 1538 Nederlanders van 18 jaar en ouder namen deel.
bron: EVMI
Wie mensen wil leren om gezond te eten, begint logischer wijs daarmee bij de basis: op school. Zeven jaar geleden zette ik tijdens de lunch bij mijn dochter op school een pan soep op tafel en stond versteld van de reacties van de kinderen. De ongezellige en onprofessionele overblijf was opeens een gezellig samenkomen waar gepraat werd over het eten, maar ook over wat de kinderen thuis en op school meemaakten. Het was het begin van Tijd voor Eten en mijn initiatief werd massaal omarmd. Kortom: Nederland schreeuwde als het ware om een lekker gezonde lunch en een professionele tussenschoolse opvang voor kinderen.
Het idee van Tijd voor Eten is eenvoudig: We brengen partijen bij elkaar en werken samen met scholen, kinderopvangorganisaties, lokale cateraars en boeren om kinderen een gezonde en smakelijke maaltijd aan te bieden. We werken uitsluitend met leveranciers en cateraars uit de buurt.
http://www.tijdvooreten.nl/relaties/introductie
Ook de gemeente Amsterdamse liep in 2007 warm voor Tijd voor Eten. Ik werd aangetrokken als projectleider Lunch op School bij de GGD. Dit was een uitzonderlijke kans. Vanuit hier konden we Amsterdamse kinderen kennis laten maken met gezond en vooral ook erg lekker eten. Ik heb dus een tijdje ervaringen op mogen doen als beleidsambtenaar en heb er veel van geleerd. Ik ben de gemeente Amsterdam zeer dankbaar voor deze ongebruikelijke aanpak, maar ben geschrokken van de manier van werken. Door een efficiëntere en effectievere manier van werken, zou veel van het geld dat nu naar projectgroepen en denktanks gaat, kunnen worden ingezet waarvoor het daadwerkelijk bedoeld is: kinderen leren om gezond te eten.
Twee jaar geleden namen de GGD en Tijd voor Eten afscheid van elkaar. Tijd voor Eten werkt nu aan opschaling in Noord-Holland, maar in Amsterdam is het even pas op de plaats. Tijd voor Eten loopt hier nog wel zeer succesvol op de brede school ‘t Koggeschip in Amsterdam Geuzenveld met de Amsterdamse cateraar Het Rijk van de Keizer.
Bestuurlijk Amsterdam en de GGD hebben ervoor gekozen Nestlé als hoofdsponsor binnen te halen voor de ambities rond Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG).
Ik vind dat een zorgwekkende ontwikkeling, omdat ik nog steeds achter het basisidee sta om met gebruik van streekproducten een markt te scheppen binnen de toekomstige schoolrestaurants. Er ligt bij de huidige Amsterdamse aanpak naar mijn mening teveel accent op de multinationals en minder op de gezonde maaltijd bereid met lokale producten, Ik wil geen Blue Band-brood op scholen, ook geen Cola Light, Cup-a-Soup of Danoontjes, maar zie liever appels en peren van lokale boeren. Moeten concerns als Nestlé en Unilever wel diegenen zijn die bepalen wat op scholen met voeding gebeurt?
Op scholen kun je - ook economisch gezien - een gezonde, lokale afzetmarkt neerzetten en dus een CO2-verantwoorde voedselconsumptie. De driehoek, scholen, lokale boeren, lokale cateraars in samenwerking met professionele, vooruitstrevende kinderopvangorganisaties, kunnen een ongelofelijk belangrijke rol spelen in het opvoeden van mensen voor wat betreft het leren gezond te eten. - en lekker samen eten is gewoon ook heel erg leuk.