Dit jaar bereikt de wereld een mijlpaal. Voor het eerst komt de helft van alle vis die we wereldwijd consumeren uit de intensieve vishouderij. Dat woord gebruiken we nooit - we spreken van aquacultuur - maar is natuurlijk het vis-equivalent van de intensieve vleesdierenhouderij.

2030: tweederde
Volgens een dit voorjaar gepubliceerd rapport van de FAO (de voedsel- en landbouworganisatie van de VN) zal de verschuiving van onze consumptie van zeevis naar kweekvis de komende jaren verder doorzetten. In 2030 zal naar verwachting tweederde van alle vis en schepdieren gekweekt zijn. Dertig jaar geleden was dat nog slechts 11%, schrijft Vilt.

Vraag en productie stijgen in Azië
In 2012 werd 67 miljoen ton vis gekweekt, en 91 miljoen ton in het wild gevangen. Maar de oceanen raken leeggevist door de eenzijdige jacht op populaire vissoorte, terwijl de vraag naar vis stijgt. Net als met vlees, zit de voornaamste stijging in Azië. Daar vindt dan ook de grootste ontwikkeling van kweekvis plaats. Negentig procent van alle kweekvis wereldwijd komt uit Azië.
Aquacultuur brengt echter ook een aantal problemen met zich mee. "Om nog uit te breiden zijn enorme oppervlaktes nodig en vormt het afvalwater een probleem”, zegt Jan Mees, directeur van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) op Vilt. Hij krijgt bijval van Patrick Sorgeloos, emeritus professor aquacultuur aan de UGent. Hij wijst op de 'geïntegreerde kringlopen' die in Azië opgang maken, "waarbij mosselen, zeewier en vis elkaars afvalstoffen afbreken".

Belangrijkste uitdaging: vegetarisch visvoer
Een ander probleem is het voer voor de kweekvis. Momenteel wordt veel wilde vis verwerkt tot vismeel en visolie waarmee kweekvis gevoerd wordt. Het zou vanuit ecologisch oogpunt beter zijn als daar andere bronnen voor gevonden zouden worden. "Voor vismeel bestaan al plantaardige alternatieven, maar bij visolie staan we voor de uitdaging dat die het belangrijke omega 3-vet bevat”, citeert Vilt Sorgeloos. "Alternatieven met omega-3 op basis van microalgen bestaan, maar zijn nog te duur. De zoektocht naar vegetarisch visvoer is de grote uitdaging voor de komende jaren.”

Fotocredits: 'Algae in the matrix', Steve Jurvetson