Onderzoekers van de Universiteit van Tokyo onderzochten de verschillen tussen de afweersystemen van mannen en vrouwen. Ze hoopten daarmee het antwoord te vinden op de nog altijd onbeantwoorde vraag of verschillen in het verouderingsproces van het immuunsysteem verantwoordelijk zijn voor het verschil in levensverwachting tussen mannen en vrouwen. Hun onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in Immunity & Aging, meldt BBC News Health.

Voor het onderzoek werd bloed van 356 gezonde proefpersonen tussen de 20 en 90 jaar geanalyseerd. Bij zowel mannen als vrouwen bleek het gemiddeld aantal witte bloedcellen af te nemen met het klimmen der jaren. Bij mannen blijken echter de T-killercellen (die beschermen tegen infecties) en B-cellen (die antistoffen aanmaken) sneller in aantal af te nemen dan bij vrouwen. Bovendien blijken bij vrouwen de T-helpercellen (die in aantal toenemen als mensen ouder worden) sneller te groeien dan bij mannen.

De Japanse wetenschappers stellen dat mannen korter leven omdat hun afweersysteem sneller verzwakt en ze daardoor vatbaarder worden voor ziekten. Iemands persoonlijke immunologische parameters kunnen een indicatie zijn voor zijn of haar 'echte' biologische leeftijd.

In een commentaar op het onderzoek zegt professor Tom Kirkwood van het Institute of Ageing and Health van de Universiteit van Newcastle upon Tyne, dat de uitkomsten 'waardevol, maar niet echt verrassend' zijn. "Het ligt voor de hand dat het langzamere verouderen van het immuunsysteem van vrouwen de afspiegeling is van een algemeen lager tempo van intrinsieke veroudering, Meer dan dat het immuunsysteem zelf het tempo van veroudering bepaalt."

Wij willen natuurlijk nog weten waarom immuunsystemen in een mannenlijf sneller verslijten dan in een vrouwenlijf. Misschien komen we dan toch weer terug bij eten, manier van leven, andere hormonen en andere stress.

Fotocredits: Old ladies, uitsnede, JanneM