'Agroécologie' #mcDonalds @dickfoodlognl @Salondelagri #SIA_2015 pic.twitter.com/aSOQsPM6BG
— Joris Lohman (@JorisLohman) February 26, 2015
Voor sommigen is agro-ecologie het summum. Het is beter dan biologisch omdat het de landbouw pas echt in balans met de natuur zou brengen. Miguel Altieri is de grondlegger van die manier van denken.
Frankrijk heeft agro-ecologie in de wet vastgelegd. Volgens Le Foll werkt al zo'n 40% van de boeren agro-ecologisch, tegen slechts enkele procenten die biologisch werken. Als dat zo is, dan moet er genoeg zijn om McDonald's te bevoorraden.
Ik begrijp het niet. Als McDonald's echt agro-ecologische producten inkoopt, waarom zou het dan niet mogen zeggen dat het agro-ecologische producten verkoopt? Een biologisch restaurant of een biologische winkel doen dat immers ook.
Nou is er één klein probleempje: agro-ecologisch is een niet beschermd begrip ook al staat het in de wet. Als Frankrijk het begrip wél zou gaan beschermen, zouden er opeens veel minder agro-ecologische boeren kunnen blijken te zijn. Maar in dat geval mag de minister het begrip ook niet meer gebruiken om te zeggen dat zijn land wel 40% agro-ecologische boeren heeft.
Wat vind jij? Stem en vertel wat jouw keuze motiveert.
Fotocredits: Joris Lohman
Ik krijg ook sterk de indruk (want ben er eigenlijk beetje uit) dat dat agroeco voor allerlei karretjes gespannen wordt: in de latinowereld voor de strijd om behoud van de kleine familieboerderij (ejidos etc) tegen die absurd grote jongens daar (waar doden bij vallen door pistoleros), in Mali in de strijd tegen landgrabbing, bij ons om de klantenbinding van de alternatieve klant, en een ongeduldige regering die de onbeheersbaarheid van de agrarische produktie niet meer aankan, bij de World Food instituten om ruimte op talloze te schrijven rapporten en projecten. Ik noem mezelf trouwens ook graag agroecoloog (het staat op mijn visitekaartje), om weer andere redenen.