Wetenschappers zijn er in geslaagd een standaard antibioticum zijn werking terug te geven door het te combineren met een zogeheten 'klein molecuul'. Daarmee is mogelijk een belangrijke stap gezet in de strijd tegen de oprukkende antibioticaresistentie.

De wetenschappers namen de werking van standaard antibiotica zoals penicilline, amoxicilline en carbapenems als uitgangspunt. Deze klasse van antibiotica, de beta-lactamen, tast de celwand van bacteriën aan. Daardoor kan de bacterie zich niet goed meer vermenigvuldigen en gaat hij uiteindelijk dood. Resistente bacteriën, zoals MRSA, hebben een afweer ontwikkeld waardoor de antibiotica de 'bouwstenen' in de celwand niet meer herkent en dus geen aangrijpingspunt meer heeft.

Daarom stelden de onderzoekers zich de vraag of antibiotica zijn werk weer kunnen doen als er een ander mechanisme bestaat om de celwand te verzwakken.

Ze kenden een voorbeeld van zo'n 'verzwakker', het tunicamycine-molecuul. Dit molecuul blijkt inderdaad antibioticaresistentie ongedaan te kunnen maken, maar is giftig voor menselijke cellen. Dus gingen de onderzoekers op zoek naar een ander molecuul. Ze testten bijna 3 miljoen kleine moleculen en vonden 2 veelbelovende kandidaten, die ze tarocin A en tarocin B noemden.

Daarop testten ze de moleculen op met MRSA besmetten muizen. Apart was er geen sprake van toxiciteit. Gecombineerd met een standaard antibioticum bleken de moleculen de gevoeligheid van de MRSA-bacteriën voor dat antibioticum in 80% van de gevallen te herstellen. Uiteraard moet nog onderzocht worden of de moleculen ook voor mensen veilig zijn en of de 'combinatie-aanpak' op dezelfde manier werkt.
Bron: NRC - Antibiotica werkt weer met hulpstof