Het Friedrich Loeffler Institut, de officiële centrale organisatie voor veterinaire zaken in Duitsland, heeft de griep vastgesteld en bevestigd.

De besmette stal bevond zich in de Landeskreis Emsland. H7N7 besmetting is dodelijk voor kippen en kan ook overgaan op paarden en varkens. Voor mensen is het virus over het algemeen mild. In 2003 overleed niettemin een Nederlander aan H7N7, schrijft Reuters.

Alles draait om hygiëne. We moeten de insleep van ziekten vanuit de natuur in stallen vermijden. Bovendien moeten we ons realiseren hoe kwetsbaar we zijn en daarmee leren leven, zegt Hennie de Haan (NPV)
Als voorzorgsmaatregel zijn de dieren na vaststelling van de aard van de besmetting onmiddellijk geruimd. Om de boerderij heen gelden beperkingen. Binnen een straal van 1 km gelegen kippenbedrijven zullen eveneens worden geruimd om verder besmettingsgevaar uit te sluiten.

Nedersaksen geldt als een van de meest intensieve pluimveegebieden van Duitsland. In december 2014 werd er het H5N8-virus geconstateerd dat toen ook in Nederland voor opschudding in de pluimveesector zorgde. Tevens werden verschillende gevallen van laagpathogene H7N7 vastgesteld in maart en juni van dit jaar.

NVP: 'Letten op hygiene, leren leven met kwetsbaarheid'
Eerder deze maand werd ook in Engeland hoogpathogene H7N7 vastgesteld op een deels gesloten, deels open leghennenbedrijf in Preston, in het Noordwesten van Engeland.

Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NPV) verklaarde tegenover Foodlog: "De uitbraak in Engeland bracht ons alweer in opperste staat van alertheid. We zullen enorm goed op hygiëne moeten letten. Alles draait om hygiëne. We moeten de insleep van ziekten vanuit de natuur in stallen vermijden. Bovendien moeten we ons realiseren hoe kwetsbaar we zijn en daarmee leren leven."

Fotocredits: Magere Hein komt de dieren halen, fsgm