We hebben twee vragen:
- waar komen deze aarbeien (met zekerheid!) vandaan?
- voelt u zich misleid?
Deze vond twitteraar @PremiereNu bij Hema.
Vermoedelijk vond @PremiereNu op mijn Boerenfluitjesfacebook of iemand anders zijn facebookpagina volgt mij, daar staat namelijk de orginele oudere foto met de link naar degene die hem gemaakt heeft. Erbij staat ook de uitleg van de Hema in antwoord op mijn vraag over de trotse druiventeler op de doos met aardbeien met dubbele nationalteit. Inmiddels zijn de verpakking voor HEMA aardbeien geheel gerestyled.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=516677938386197&set=a.178034392250555.56720.165656830154978&type=1&theater;
en hier de orginele foto en de eigenaar.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=345302275596688&set=o.111161519008979&type=1&theater;
Sorry, er rest mij alleen: 'zucht'.
Etiketten'ge(....)' als dit heeft bij mij zo langzamerhand een heel hoog irritant vermogen.
Kwam Hoogstraten idd al tegen in de speurtocht naar de 'Beste Aardbei van NL'. dus hij blijkt goed verklaarbaar. Maar wat ik me afvraag: wat is dan de technische definitie van 'land van herkomst'? Je teelt in NL, verkoopt via een veiling in België, en dan heet het land van herkomst 'België'. Kan dat ook ondersom dus? En ook met import van verder weg? Of is dat in de andere draden al voorbij gekomen? Er zijn er nu zoveel over die etikettering...
Hele etiketten business lijkt overigens ook een beetje op dat Chinese fabrieksdorp dat 'England' werd gedoopt om 'Made in England' op de daar gemaakte fabrieksproducten te kunnen zetten. (Of is dat een broodje aap verhaal dat ik al 20 jaar geloof?)
Nick, de Nederlandse aardbeientelers denken nou juist dat de Nederlanders de Nederlandse prefereren. Er is zelfs een merkinitiatief voor opgezet.
Veel leuker is het de vraag om te draaien: is het bij jullie in België denkbaar dat een Delhaize of Colruyt 'Belgische aardbeien' zou promoten? cq. doen ze dat?
Ik zou begot niet weten waarom "Hollands" een verkoopsargument zou moeten zijn voor aardbeien? Nooit gehoord dat de Hollandse provincies aardbeienlanden waren?
Peter van der Salm (marktanalist van het Productschap Tuinbouw) bevestigt op twitter: 'De uitleg van Jan Robben is correct: het zijn Nederlandse aardbeien, verhandeld via een veiling in België.'
Keurig wettelijk kloppend én kwa aanduiding geheel kloppend dus. Tenzij er een Bels beitje of partijtje doorheen slipt natuurlijk, maar moeten we daar vanuit gaan?
Als je hierdoor niet misleid wordt, dan zouden er net zo goed Spaanse aardbeien in kunnen zitten. En heeft die blije winkelmedewerker op het etiket nou een trosje druiven in zijn hand?
Deze aardbeien komen uit België en ze zijn net als de Belgische kersen buitengewoon lekker.
Ik voel mij in dit geval helemaal niet misleid. Waarom wel?
Jarenlang heb ik in de VS Dutch Pie gegeten en daar had ik ook geen enkele moeite mee.
Ik heb erg veel moeite met bewust verkeerde etiketten die bedoeld zijn om het product wel een gezond imago te geven, dat het niet heeft. Extra vergine olijfolie die door Bertolli, Carbonell en de door de Spaanse firma Deoleo worden gemaakt en op de markt worden gebracht. Dat is andere koek. Het beste uit de olijfolie halen en dan als de gezondste olijfolie presenteren. Niemand die daar op let. Vooral niet in Brussel.
Met name in de regio Zundert (Nederland) zitten veel aardbeienbedrijven die hun aardbeien in Hoogstraten (België) laten veilen. Die aardbeien komen terecht in Hoogstraten kratten. Dat zijn dus aardbeien met een dubbel paspoort.
Zie hier onder. Ik kreeg melding "Niet kunnen ontvangen" dus ging er van uit dat het mislukt was.