De Franse president François Hollande kreeg vanmorgen bij de opening van de Salon de l'Agriculture een fluitconcert te verduren. Boeren eisten zijn aftreden en verwoestten later de stand van het Ministerie van Landbouw.

Hollande was op de Salon om deze officieel te openen. In gesprek met boerenvoorman Xavier Belun van de FNSEA, zei hij: "ik ben hier vandaag als boegbeeld van een nationale solidariteit. [..] We gaan er alles aan doen om de landbouw te helpen", want "door de landbouw te steunen, verdedig ik het hele land". Beulin waarschuwde dat de president dat hij een gespannen situatie zou aantreffen, waar "veel wanhoop en veel woede" heersen.

Dat bleek al gauw toen tientallen veeboeren de president op een fluitconcert onthaalden en om zijn aftreden vroegen. "Het is een noodtoestand voor de boeren" en "We voeren al een jaar actie in Frankrijk en niemand luistert naar ons" waren nog de mildste verwijten. Hollande zette zijn bezoek voort: "Ik ben hier gekomen omdat ik wist dat ik dit te horen zou krijgen. De boeren willen een toekomst. Ik ben gekomen om te handelen".

Iets later koelden boeren hun woede op de stand van het Ministerie van Landbouw. De ME greep in en nam 5 personen in hechtenis. De stand is compleet verwoest.

De komende week zullen veel politieke kopstukken de Salon bezoeken. Ze krijgen allemaal een vragenlijst met 13 vragen voorgelegd over de boerencrisis, zegt de FNSEA. "Degenen die geen antwoord geven, kunnen maar beter niet bij onze stand langskomen", zegt Beulin. "Koetjes aaien, een lekker slokje en een brede lach op de foto... dit keer gaat het om iets heel anders", waarschuwt hij.

'Ik ben boer, ik ga dood' zeggen de shirts van deze jonge boeren


Beelden van het fluitconcert tegen Hollande

Bron: Le Figaro - Salon de l'agriculture : Hollande hué, un stand du ministère détruit